SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (II/3)
Ananász, rizs és "társaik"

Ananász, rizs és "társaik"

Másnap egy hatalmas ananászültetvény-táblánál kezdjük a napot. Fillérekért kínálják a nálunk oly drágán árusított gyümölcsöt. Ezt nem lehet kihagyni! Mindenki "felszerelkezik" egy-két ananásszal és megelégedve megy tovább a magyar csapat.

Egy  óriási rizstáblához érkezünk. Az egyik legjelentősebb mezőgazdasági  termékük a rizs: ez a legfontosabb élelmezési növényük. Hálás az  éghajlat, mert évente kétszer is aratják a termést. De még így sem  tudnak eleget termelni belőle, hiszen az ország rizsből importra szorul.  Ez az itteni emberek kenyere!

Mindent meg kell örökíteni! A látottakat-hallottakat rögzíteni kell és meg kell menteni: lázasan dolgozik a fotoriporter...

Itt  pedig előkészítik a rizsföldet. A nagy hőségben a ceyloni atyafi  leghűségesebb és leghasznosabb segítsége a bivaly. Jól látható, hogy az  egyik táblában már zöldell a növény, a másikban pedig készítik is elő a  talajt a következőre. Folyamatos a termelés!

A  zöldség-gyümölcs piacon vagyunk. Óriási a kínálat. Számos olyan  gyümölcs található, amit nem ismerünk. Hatalmas a forgalom, a  háziasszonyok most szerzik be az ebédhez és vacsorához a gyümölcsöt,  ezek az étkezések ugyanis elképzelhetetlenek ezen édességek sokasága  nélkül! A legnépszerűbb a kivételesen jó ízű ananász és az alig 10 cm  hosszú cukorédes sárga banán. Ezek egész évben kaphatók - tájékoztat a  kísérőnk. Inkább szezonhoz kötött a jellegzetes ízű mangó és az  előételként fogyasztott papaya. Megjegyzem, ez volt az én kedvenc  gyümölcsöm. Ha svédasztalos étkezés volt, mindig vittem egy nagy  tányérral, és körítésként szinte bármihez jóízűen megettem. A narancs  azonban nem volt valami jó minőségű. Őszintén meg kell vallanom, hogy  kapva az alkalmon ezen az úton degeszre ettük magunkat ezekből a finom  egzotikus gyümölcsökből.












































