NEDERLANDEN, A MÉLYFÖLD
(1986. augusztusában Hollandiában jártunk)
Edamban...
És  vajon mi az, ami nem hiányozhat a hollandus asztaláról? A sajt! Egyik  tehenesgazda bevezetett bennünket a sajtkészítés rejtelmeibe: megmutatta  háztáji sajtüzemét, mely alapanyagának forrása a tehenészet. Persze  több tanyasi házon is látható a kiírás, mely sajtüzemet jelent. Ezek nem  gyárak, csak kis háztáji üzemek és idegenforgalmi látványosságként  szolgálnak, a bemutató után pedig lehet vásárolni - ebben van a biznisz!
Megszámlálhatatlanul  sok ilyen kis sajtüzem van Hollandiában. 10 liter tejből lesz 1 kg  sajt. Majd a sajtolás során kinyomott friss levet ugyancsak friss tejjel  keverik össze - halljuk a magyarázatot. Ily módon egy sárgás színű,  hűsítő ital keletkezik, a rivella. Ajánlom mindenkinek. A tikkasztó  hőségben mindennél többet ért. Meg lehetett kóstolni! Nem vágja földhöz  az embert, de az ember sem  vágja földhöz a rivellát - mondja tréfásan a  gyártást vezető hölgy.
Lehet  válogatni: van köményes, mazsolás, diós, fokhagymás, gyümölcsös,  paprikás, gombás, petrezselymes és gyógyfüves sajt is. Az ára 10-20  gulden kilónként... A jámbor magyar turistának fogalma sincs arról, hogy  a sajtevésnek is megvan a maga művészete. Aki úgy akarja fogyasztani,  hogy benne legyen a zsenge fű, a nedves sarjú illata is, az friss sajtot  kér. Aki tartózkodik ezen gasztronómiai élményktől, középérett sajtra  szavaz. És végül vannak a bölcsek, akik tudják, hogy nemcsak a mára, de a  holnapra is kell gondolni: ők öreg sajtot vásárolnak, és megreszelve  különböző ételek ízesítésére használják.
Vessünk  egy pillantást Hollandia állatttenyésztésére! A szarvasmarha-létszám  már 1972-ben 4,2 millió, és ennek csaknem fele tehén volt. Az állomány  3/4 része feketetarka (friz-hollandi), 24 százaléka pedig vörös-fehér. A  holland szarvasmarha-tenyésztés igen magas fokú. A bőséges csapadék és  magas páratartalom miatt gazdag a rétek és legelők takarmányhozama.  Olcsóbb az állatok átteleltetése is. Előfordul, hogy enyhe télen annak  jó részét a szabadban töltik az állatok, ahol a fű is állandóan zöld. A  nyár hűvös, és a tehenek nem szenvednek sem a tikkasztó hőségtől, sem a  rovarok hadától. Nyugodtan kérődznek a villanypásztortól körülvett,  dúsfüvű legelőn, ahol a gazda 15-30 tehenét géppel feji.
A  jól takarmányozott, kitűnő szakértelemmel gondozott tehenek tejhozama a  legmagasabbak egyike a világon, évi 5000 liter körül van tehenenként  évente, a zsírtartalma pedig 4 százalék feletti. A tej mintegy 60  százaléka nyersen vagy feldolgozott formában hazai fogyasztásra kerül. A  fennmaradt 40 százaléknyi, mintegy 3,6 milliárd liter tejből készült  sajt, vaj és különféle tejtermék külföldre jut. A tejtermékek közül  különösen néhány sajtféleség világhírű, pl. az edami sajt...
Meglátogatunk egy gazdát. 32 feketetarka tehene van, 18 növendék és 7 féléves bikaborjú alkotja az állományt. Komoly takarmánytároló tartályok állnak az istálló mellett. Edami gazdánk tehenei egész nap a legelőn vannak, de fejésre bemennek az  istállóba. 15 liter napi tejtermelés alatt még október utolsó napjaiban  sem kapnak a tehenek pótabrakot. A fejőházban a legmodernebb eszközökkel és módszerekkel történik a fejés naponta kétszer, reggel 5 és délután 5 órakor.
Néhány lova is van, de a lóállomány az országban egyre csökken, összlétszáma jelenleg kb. 90 ezer, ugyanakkor a traktor-ellátottság után az NSZK után a második helyen áll a világon.  Gazdánk udvarában bizony nincsen sertés,  de Hollandiában a sertéstenyésztésnek nincs is olyan jelentősége, mint  nálunk. A 6,2 milliós állományt import kukoricával és a tej  melléktermékeivel takarmányozzák.
A tanyán minden megtalálható, ami az önálló gazdálkodáshoz kell: törpevízmű, siló, gracht a birtokán, lakóház, a házhoz épített istálló, csűr, pajta, fejőház gépekkel, teherautó, betakarító gépek, sajtfeldolgozó stb. És mennyi az átlagos birtoknagyság Hollandiában? 11 hektár. Ugyanis az emberi munkaerő nagyon drága, márpedig családi művelésben 12-15 hektárnál többet nem lehet ellátni! Bár a búza- és rozstermelés átlaga igen magas, kenyérgabonából kénytelen importálni Hollandia. Nem fokozzák a vetésterületet, mert a virágtermesztés jövedelméből könnyedén tudják fedezni a búzaimport költségeit. Jelentős az ország burgonya-, cukorrépa- és lentermelése is.
Képzeletünkben úgy él Hollandia: tulipán - szélmalom - fapapucs! De hol vannak a szélmalmok? Itt termelnek már évszázadok óta! A legolcsóbb energiával hajtják a vízátemelő berendezéseket, áramot termelnek, papírt gyártanak, terményt őrölnek meg még számos más munkát is végeznek.
Az országnak a polderek létesítéséhez sok-sok vízátemelő gépre van szüksége, melyek a tengerből kiszivattyúzzák a vizet. De mik azok a polderek? A tengertől elhódított területek, melyekről kiszippantják a vizet és kiszárítják. E sűrűn lakott országnak minden talpalatnyi területre szüksége van. A kiszárításra kijelölt tengerrészt kőből, betonból, rőzséből, homokból épített töltéssel, gáttal zárják körül, majd a bentrekedt vizet kiszivattyúzzák. Így az évszázadok során sok 100 ezer hektárnyi terület vált művelhetővé.










 
 

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése