VIETNAM 1995.
Haiphong külvárosában
Csak most látom, mennyi valóság van Graham Greene A csendes amerikai című regényében, mely Haiphongban játszódik! Az öreg autóbuszok még jól bírják az iramot. Kétszer annyi az utas, mint az ülőhely, a csomagokat pedig a hátuljára rakják. Ahol bővebben terem a rizs, az emberek is gazdagabbak. Főként délen kétszer, esetleg háromszor is aratnak.
Ezúttal közelebbről is siekrült fényképeznünk, filmeznünk dzsunkán lakó családokat. Higiénia és igények nélküli élet ez.
Valódi
 trópusi táj: buja növényzet, dús vegetáció - tündérvilág... A távolban 2
 ezer méteres hegyek tűnnek elő, a Thin Tuci ércbánya van ott, mely 
gazdag ólom-, volfram-, titán- és aranylelőhely. Ma 2500 munkás dolgozik
 ott, régen a francia tőkések kezén volt, s jórészt kínai emigránsokat 
foglalkoztattak.
A
 halászflotta már kora hajnalban kifutott a tengerre. A vietnami 
étrendben a rizs és a hal mindennapos, de milliónyi rákot, siklót, 
tengeri uborkát is fognak.
Nemrég
 érkezett meg az autóbusz, csak néhány óra múlva indul tovább. Se 
rendszám, se lámpa, egyáltalán az a fontos, hogy motorikusan üzemképes.
A TET ünnepére óriási tömeg tartott Hanoi felé. A 3 napos mulatságon felkeresik a rokonokat, meglátogatják az ismerősöket.
Egy
 kis üzletet látunk, és mindjárt mellette a rivális, a mozgóárus, aki 
bambuszrúdra erősített kosarakban a vállán viszi az üzletét, a 
portékáját.
Utcai
 italbolt. Ha megittál egy féldecit, füstölőt is vihetsz, hisz az 
ünnepen otthon is meg a templomban is illik néhány illatos pálcikát 
meggyújtani.
Jó
 étvágyat! A kuncsaftok a legkedvesebb vietnami levest, a phot eszik, 
mely apró sertés- és csirkehús-darabokkal, hagymával, szójacsírával és 
vastag házitésztával készült. Olcsó, laktató és ízletes! És ezek mind 
nagyon fontos szempontok.
Egy
 előkelő vendéglőben vagyunk! Ajtaja nincs, a hús a bejáratnál függ, a 
menü rendelésre frissen készül. Húsvizsgálat, származási bizonyítvány 
nincs. A lényeg, hogy jóízűre készítsék. A szűkös, jegyes élelmiszert a 
szabadpiacon borsos áron kell beszerezni, tehát minden talpalatnyi 
helyet ki kell használni: a tyúkketrec az emeleten van...










Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése