2011. március 4., péntek

Tunézia III/5

TUNÉZIA TURISTAPARADICSOM
 El Dzsem és Maharesz




Továbbutazunk egy El Dzsem nevű 7000 lakost számláló városkába. Az egykori római város Kr. u. 230-ban épült gingantikus méretű amfiteátrumáról híres! Az építmény 148 méter hosszú, 124 méter széles és 35 méter magas. A 3 oszlopsoros emeleteken 40 ezer néző fért el. Hatalmas arénájában a III. században kocsihajtó és atlétikai versenyeket valamint vértelen hadijátékokat rendeztek.
A keresztényüldözések idején azonban megváltozott a helyzet. A hívők vagy az arénában felállított máglyákon lelték halálukat, vagy a gyilkosokkal vagy egyéb hírhedt bűnözőkkel együtt oroszlánok és egyéb vadállatok ellen kellett egyenlőtlen harcot vívniok.
A foglyok cellái és az állatok ketrecei jórészt megmaradtak és tanúskodnak a véres múltról. Abban az időben az amfiteátrum nagy hírnévre tett szert és a gyilkos játékok messze vidékről is tömegeket vonzottak.





A legenda szerint két nagy alagút vezet a Mahdiába és a szuszi katakombákhoz. Amint a képen is látjuk, ezek olyan hatalmasak és szélesek voltak, hogy az elefántok is könyedén mozogtak azokban. Ugyanis ők vonszolták a követ az építkezésekhez.





Mahareszben egy kis halászfaluban megállunk néhány percre. A város attrakciója egy nyitott csarnokban kiállított óriáshal csontváza. Dicsekszenek vele - mármint hogy itt fogták. A hal Tunéziában nemcsak eledel, hanem szerencsét hozó talizmán is. Halfigurát festenek a házak falára, halszobrokat állítanak a házak bejáratához azzal, hogy szerencsét hoz. Márészt azonban az országban nagyon kedvelik a halételeket, melyeket a legkülönfélébb formában készítenek el. Nem volt alkalmam megkóstolni, de igencsak híres a tunéziai halleves, melybe citromlevet is cseppentenek.





Lépten-nyomon találkozunk az utcán olyan sütödékkel, melyekben a szemed előtt rendelésedre készül a sültbárány, és néhány perc múlva fogyaszthatod is. Ugyancsak közkedvelt étel a kuszkusz, ami búzaszemekből főzött kása, amit gyúrható masszává főznek, párolt zöldség, hal vagy hússal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése