2011. március 12., szombat

Tunézia IV/4b

TUNÉZIA TURISTAPARADICSOM
Nem hittem volna, hogy ezen a kopár pusztaságon is lehet inni egy jó török kávét!




És vajon ezen a kietlen tájon a földkunyhó lakói hogyan szerzik be a legalapvetőbb szükségleti cikkeiket, melyek elkerülhetetlenül fontosak a mindennapi életükhöz? Nos, látunk egy üzletet 2000 méter magasságban. Igen, látunk egy üzletet, mely nem éppen egy modern áruház, de az itteni igényeket tökéletesen kielégíti.






Nyaktörő úton és csak lépésben halad a kocsink. Lepillantunk a mélybe, ahol néhány zöld pálmafa töri meg a sivár egyhangúságot. Milyen igénytelen is a pálma! Ahol van egy kis nedvesség - még egy ilyen meredek sziklaszorosban is - megveti a lábát, helyesebben gyökeret ereszt. És valójában milyen magasak ezek a hegyek, ahol járunk? Még a viszonylag sík részek is 6-800 méter magasan vannak, a hegyek csúcsa pedig 2300 méter magasra is emelkedik. Legmagasabb pontja az Atlasz-hegységnek a Dzsorozsura tető, mely 2308 méter magas.





Ismét egy forrás, vízesés és a víz által vágott meredek, festői látványt nyújtó kanyon. Lehűtjük magunkat a friss vízben.





És a hűsítő vízfürdő után meglepetésünkre egy hegyi presszó a meredély szélén. Itt nemcsak üdítő italokat, de akár sört is lehet kapni a sokféle bóvli áru mellett. Nem hittem volna, hogy ezen a kopár pusztaságon is lehet inni egy jó török kávét. Megkóstoltuk.






Utunk közvetlenül a meredély szélén vezet. Gyengébb idegzetű útitársaink annyira féltek, hgoy lehúnyták a szemüket, pedig ugyancsak nem mindennapi, csodálatos volt a táj. Ahol csak némi kis víz van, előbukkan egy oázis, az oázis mellett pedig az ember is rögtön megveti a lábát. Egy kis falu épült ki emellett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése