2011. augusztus 15., hétfő

USA II/4

JÖJJENEK EL VELEM AMERIKÁBA!
Disneyland, a meseváros

És máris egy másik világba röppenünk, a csodavárosba, a felnőttek és gyermekek káprázatos és a modern technika minden vívmányát valóra váltó paradicsomába!





A világ legnagyobb mesevárosában vagyunk, mely 12-szer akkora, mint a mi Vidám Parkunk, és minden amerikai kis- és nagygyerek vágya, hogy egyszer eljusson e Csodavárosba...





Amint a kapun beértem, engem is Pinocchio fogadott. A főkapun belépve egy hamisítatlan, múlt századi amerikai kisváros főutcáján találjuk magunkat. A boltokban mindent megvásárolhatsz, de a személyzet és a berendezés pontosan olyan, mint 100 esztendővel ezelőtt. Kis piros kocsikból álló szerelvénybe szálltunk be, és ezzel utaztuk be a csodavárost. Mindenütt találkoztunk Walt Disney-nek, ennek a lenyűgöző tehetségű és verhetetlen fantáziájú embernek a figuráival, Hófehérkével és a 7 törpével, Donald kacsával és Miki egérrel, Goofy-val és Plutóval és a mesevilág sok más szereplőjével.





A meseországnak négy tartománya van, a Kalandvilág legnagyobb attrakciója az utazás a dzsungelben a folyón. Fehér, 20 személyes, motoros hajóra szállunk. A mesterséges tavon szempillantás alatt valódi dzsungelben érezhetjük magunkat. A dús növényzet mögül félelmetes és kísértetiesen élethű állathangok szűrődnek ki. Parancsnokunk felszólít, hogy mindenben engedelmeskedjünk, ha kedves az életünk, mert ez a rész hemzseg a krokodiloktól. És alighogy elhangzik a figyelmeztetés, kis hajónk oldalánál iszonyatos nagy krokodil feje emelkedik ki hirtelen a vízből szörnyű hangot hallatva. Egyesek sikoltva hőkölnek vissza, de a kapitány felkapja a fegyverét, egy fülsiketítő dörrenés... és a szörny élettelenül merül alá a vízben. Hamarosan egy elefántcsordával találkozunk. Vagy 8-10 hatalmas állat eszik-iszik, mosdik óriási fröcskölés közepette a vízparton. Éles trombitálásuk vérfagyasztó. Találkozunk még csimpánzcsapattal is, melynek egyik tagja rá is ugrik a hajónk tetejére, ám kapitányunk nagy lélekjelenléttel elkergeti.





Tény, hogy hibátlanul élethű minden. A hatalmas műállatok semmiben sem különböznek az igazitól. Kalandországból a Kísértetkastélyba mentünk. Amikor az ajtó nesztelenül bezárult mögöttünk, a kastély urának vérfagyasztó kacaja hallatszott, aki hamarosan síri hangon közölte is, hogy a kezébe kerültünk. És ebben a pillanatban előtűnik a fejünk felett a felakasztott teteme. Egyszerre csak süllyedni kezd a padló alattunk, és máris a kísértetházban találjuk magunkat. Földöntúli, torz muzsika hallik, mely folyton erősödik. A bálteremben szörnyű látvány tárul elénk! A régen elhaltak zöldessárga arcú kísérteteinek táncmulatságába csöppentünk. Egy iszonyatos arcú, halott férfi odalép az egyik társnőnkhöz és táncra kéri! Óriási sikoly a válasz. Mit tagadjam, megkönnyebbültem, amikor a kísértetkastélyból kilépve otthagyhattam a sok táncoló, hörgő, vicsorgó hullát... Teljesen más élményt nyújtott a Csipkerózsika vára. Kívülről olyan aranyos Liliputi-várhoz hasonlított. Jobbról és balról 80 nemzet fiai és lányai összefogózva táncoltak - természetesen mindegyik a maga nemzetének viseletében - és énekeltek. A hang természetesen teljes élethűséggel nem külső hangszóróból jött, hanem minden egyes figura torkából. Persze egy magyar tánccsoport is volt köztük.





Utunk utolsó állomása az űrutazás volt. Amikor űrhajónk begyújtja a hajtóműveit, az ülések megreszketnek és érezzük amint hajónk emelkedik a földtől. Lenn a nagy ablakon egyszersmind látjuk is, ahogy elemelkedünk a talajtól, és ahogy a föld mindinkább zsugorodik, úgy növekszik előttünk a hold, amelyen leszáll a rakétánk. Közben előtűnnek a csillagok és a csillagrendszerek. A holdat megközelítve érezzük, amint fékez az űrhajó, majd egy pillanatra leszállunk az égitesten, de máris indul vissza az űrhajónk. Aki nem járt ott, el sem tudja képzelni, mennyire élethű volt ez az utazás. És őszinte legyek? Bizony félelmetes is!





Kilépéskor Disney-ország zenekara búcsúztatott bennünket. Amikor Hruscsov Amerikában járt, nagyon szeretett volna ellátogatni ide, de nem tudták a biztonságát szavatolni, így a látogatás elmaradt. Nem tudja, mit veszített!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése