2011. augusztus 23., kedd

USA IV/3

JÖJJENEK EL VELEM AMERIKÁBA!
Washington, a főváros
A Légügyi Múzeum




A Légügyi Múzeum előtt egy modern szobor állt. Amint mondották, rakétát ábrázol. Jó, hogy megmondták, mert - úgy látszik, hogy - a mi fantáziánk szegényes volt ahhoz, hogy e monstrum jelképének talányát megfejtsük. A múzeum hatalmas, óriási ablakokkal világossá tett épületét látjuk. Nagy kíváncsisággal mentünk be, ahol a történelmi repülőgépek és műholdak eredeti állapotukban kerülnek bemutatásra.





Belépéskor Uncle Sam vagy - ahogy idehaza mondjuk - az amerikai nagybácsi fogad bennünket, kezében egy földgolyóval azt jelképezve, hogy immáron az ember az űrt is meghódította.





Az előtérben egy valódi rakétát szemlélhettünk meg, mögötte pedig egy olyan műhold látszik, mely sok-sok kört írt már le a Föld körül, mígnem néhány esztendős körözés után visszatért.





Tekintsük meg az űrkabinokat, mely az amerikai-szovjet közös program keretében került fellövésre, és a világűrben kapcsolódott össze. Mennyivel szebb idők is voltak azok, amikor a két mammuthatalom e nagyszerű technikáját összehangolta. Az amerikai kabint látjuk közelebbről. Itt nincsen kísérő, aki elmagyarázná a látottakat, hanem mindenütt egy-egy tévéképernyőt találunk, mely folyamatosan játssza azokat az eseményeket, melyek a látott tárgy történetét, manővereit archív filmek segítségével lepörgetik.





Megbámultuk a hatalmas rakétát, mely első ízben vitt embert a Holdra. Az előkészületeket és a leszállást a monitoron élvezhettük. Egy teljesen élethűen beöltöztetett asztronauta éppen felszáll a holdrakétára. Nagyon tetszett, hogy amit kiállítottak, a legapróbb részletekig megtekinthető volt!





Felszállás a Hold felszínén! A legélethűbben próbálták megteremteni, megépíteni, elénk varázsolni a Hold felszínét, azon pedig látható az az eredeti kiskocsi, melyen az asztronauták utaztak. Igaz, hogy erősen megrögzítve, de kiállítottak egy Holdról hozott kőzetet is, amit a látogatók sorban megsimogattak a kezükkel. Állítólag aki megérinti, annak szerencsét hoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése