2012. szeptember 2., vasárnap

Belgium II/1

 EGY HÉT BELGIUMBAN 1986. NYARÁN
Ezúttal Gentet látogatjuk meg





Két olyan várossal büszkélkekedhet Belgium, amelyekhez hasonló szép történelmi emlékekben és műkincsekben gazdag városokat csak az öreg kontinens déli részén találni! Ez a két híres város Gent és Brügge. Ezúttal Gentet látogatjuk meg...





Észak Firenzéjének is szokták nevezni. Ide, V. Károly szülővárosába bizony sűrűn érkeznek az idegenforgalmi vonatok telve turistákkal. A vendéglőkben is rengeteg az külföldi. Egyeteme is van, amit Orániai Vilmos alapított 1916-ban.




A Leie folyónál a vízből egyszeriben kiemelkedő kőtömeg a flandriai grófok 1000 esztendős várkastélya. Már 1251-ben csatorna köti össze a várost a tengerrel, ami a szélrózsa minden irányában olcsó és biztos vízi közlekedést nyújt.





Látványos, ódon házak sorakoznak a csatorna partján. Ezek még a középkorban épültek és átalakítás nélkül állták szépségükben és stabilitásukban ki az idő vasfogát. Ez volt a gabonarakpart.





Itt sorjáznak a gabonamérők ízléses, gótikus házai és a nemrég épített postapalota, amit neogótikus stílusával igyekeztek a városképbe beilleszteni.





Látogassunk el a katedrálisba, mely építését nem hamarkodták el (mint ahogy ez manapság talán szokás), de hovatovább 300 esztendőn át épült, és csak a XVI. században lett kész. A templom vörös téglából, fehér és szürke kőből épült pompás gótikus létesítmény. A szentély alatt kupola van, amit kétszer is megnagyobbítottak. Nyári estéken a toronyból messzire hangzik az 52 harang által kongatott nagyszerű harangjáték.





Odabent szarkofágokat látunk. A püspökök temetkeztek ide. E síremlék érdekessége, hogy a falhoz erősítették. Egyik felbecsülhetetlen értékű, feledhetetlen szépségű szoborcsoport a kedves történetet meséli el, amikor Gábriel tudtul adja Máriának, hogy az gyermeket vár. Felső részén a próféták ugyanezt az örömhírt közlik.





A város szülöttének, V. Károly császárnak az ajándéka az a néhány, XV. századból való üvegablak, amely szépsége minket is lenyűgöz.





Az oltár sajátos kőből készült, amit a Szkelda folyó partjáról hoztak. A Van Eyck fivérek által festett világhírű genti oltárt nem volt szabad fényképezni, a titkoltan készített kép minősége mindezt meg is sínylette (nem publikus). A kép címe A titokzatos bárány imádása. Ez a XV. század flamand festészetének a főműve. Éjjel-nappal őrzik. 1934-ben egy részét már ellopták. Hitlerék elől Franciaországba menekítették, de itt is megtalálta Göring, és az amerikaiak Tirolban lelték meg a II. világháború befejeztével. Gent városát 3 torony jellemzi, a katedrálison kívül a városháza tornya és a Szent Miklós templom tornya. Ez utóbbiban van egy kép, mely Olivér, genti polgárt ábrázolja 31 gyermeke társaságában, akik közül 10 a lány és 21 a fiú.





Az egymás mellett álló, régi patríciusházak, főúri paloták és a céhek házainak szépsége zavarba ejti az idegent. Nem tudni, hova is kapjuk a fejünket. A házakon látható szobrocskák, domborművek a ház jelképei. Akkortájt adtak a céhek az áru minőségére! Például a tornyos ház a vargáké volt már 1480-tól. A torony nem hivalkodásul szolgált, harangja jelezte a vásár kezdetét. A hibás, rossz árut elkobozták és a kereskedő nevével jelezve e toronyba tették ki közszemlére.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése