2012. december 31., hétfő

Egyesült Arab Emirátusok VI/1

 EGYESÜLT ARAB EMIRÁTUSOK - 2005.
Tevevásáron a Buraimi oázisban




Errefelé a teve nélkülözhetetlen háziállat úgy a közlekedésben, mint a teherhordásban. Amint mondják, a sivatag hajója. 200 kilónyi teherrel 24 óra alatt átlag 25-30 kilométer utat tesznek meg, kivételesen azonban 45-60 kilométer megtételére is képesek.





Elmentünk a tevevásárra, ahol óriási volt a nyüzsgés: válogatták, nézegették, sőt ki is próbálták az ordítozó, ugráló állatokat.





A teve minden részét hasznosítják: elfogyasztják a húsát, felhasználják a bőrét, a csontja pedig megszáradva hasonlít az elefántagyarhoz. Egy jószág ára 100 dollártól a véggtelenségig fut. A versenyre használt tevék ára a csillagászati értékeket is eléri. Színezetük nagyon változó, de többnyire világos, homokszínűek. A feketéket rosszabbnak, értéktelenebbnek tartják, nehezebben is kelnek el a vásáron.





Igénytelen egy állat: elégséges számára a legsilányabb táplálék is, hetekig kibírja, ha csupán a legkeményebb és legszárazabb sivatagi növényt kapja is. Adott esetben a datolyapálma széthasított levélgerincéből készült régi kosár vagy gyékénydarab is szívesen látott eledele. A teve kemény száját még a leggonoszabb tüskék vagy tövisek sem sértik fel. A babot, borsót, bükkönyt szívesen megeszi, a gabonafélék különböző fajtáit valóságos csemegének tartja.





A rekkenő hőségben védelmet nyújt a vásárlóknak, no meg azoknak, akik az éjszakát is a tevéik közelében töltik a hevenyészve összeállított sátor.





Hetekig nélkülözheti a vizet. Ha dolgozik, 7-8 naponként meg kell itatni ahhoz, hogy túlságosan ne veszítsen a testsúlyából. Mulatságos látvány, ha szomjas tevék víz közelébe futnak, hiszen lehúnyt szemmel szimatolnak a levegőben, majd fülüket hátraszegezve teljes erővel rohannak a vízhez. Miután odatolakodtak, átadják magukat az ivás élvezetének.





Párzás idején a hím nagyon veszélyes! Hangzacskóját a torkából kiereszti, ordít, harap, rúg, csíp, dühöng. Szájkosárral kell ellátni. A nősétény 11-13 hónap múlva egyetlen fiat ellik. Gyors futó, errefelé a társadalmi élet egyik fontos eseménye a tevék gyorsasági versenye, mint a lóverseny. A futamok alatt a túlfűtött tulajdonosok óriási hangzavart keltve biztatják a tevezsokékat, a közönség pedig tombol...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése