2010. szeptember 5., vasárnap

Ceylon III/4

SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (III/4)
Sigiriya




Láttak már királyi palotát egy égbetörő hatalmas sziklatömbben kifaragva? Még nem? Hát jöjjenek el velem Sigiriyába. És hogy miért ide, a sziklába és nehezen elérhető magasságba építette Kassapa király a palotáját? Elmondom. Mert félt öccse haragjától! Mivelhogy ő csak Datuszéna király ágyasától származott, és valójában az öccse örökölte volna a trónt. Ő azonban elűzte öccsét, majd a királyt láncra verve kínoztatta, hogy árulja el, hol van elrejtve a kincse. Mikor pedig az öreg király ezt nem volt hajlandó elárulni, elevenen befalaztatta!
Féltestvére haragjától rettegve építtette ki elképesztő magasságban a sziklában hihetetlen módon Kassapa a palotáját. A bejáratot hatalmas oroszlán védi, melynek csak a karmai maradtak épen, amit a képen is láthatunk.





A kapu mögött egy vasszerkezetű szűk csigalépcső emelkedik. Ennek a kanyarulatai 15 m magasságban a függőleges sziklafal egy beugrója előtt kialakított galériához a híres falfestményekhez vezetnek.





A sziklára felvitt vakolatrétegen összesen 21 teljesen vagy részlegesen megmaradt női alak látható. A felfedezések óta eltelt több mint 100 év alatt nem sikerült a szakértőknek egyértelműen eldönteniök, hogy kik ezek a derékig megfestett felhőkből előbukkanó szépasszonyok. Egyes vélemények szerint Kassapa udvarhölgyei, mások mitológiai istennőknek tartják őket. Akármi is az igazság, a pasztell színekkel készült alkotások színvonala egyértelműen bizonyítja az V. századi Sri Lanka művészetének magas fejlettségét.





Innen én már nem mertem feljebb menni, mélységiszonyt éreztem. Nejemet is óvtam, ő azonban csak ment felfelé a nagy magasságba, rendületlenül haladt a fekete szingaléz vezetőnk után. Már csak ketten mentek. A magyar csapat pedig az oroszlános kapunál elismerően drukkolt, miközben az én hátamon borzongott a bőr, nehogy leessen a nagy magasságból az egyszemélyes lépcsőről. Felérve kedvesen és győzelemittasan integetett a lent drukkoló csoportunknak, én meg csak izgultam, hogy szerencsésen leérjen.





És alant terül el a királyi kert, melyen akkortájt buddhista kolostorok álltak. Moggalana, a királyi öccs hatalmas sereggel érkezett Kassapa ellen, amikor ő csapatával lejött a várból, és ezen a helyen ütközött meg a két sereg. A harc Kassapa vereségével végződött, mely során öngyilkos lett.
A vereség után buddhista szerzetesek költöztek be a palotába, de a pompás épületeket hamarosan szétmállasztotta az idő vasfoga.
A párját ritkító építményt a múlt század közepén egy angol tiszt fedezte fel, aki erre utazott. Távcsövével meglátta a pompás épületromokat, sőt az ősi falfestményeket is. Újra felfedezték és megindult a helyreállítása ennek a ritkaságszámba sorolható príma régesrégi építménynek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése