2010. szeptember 12., vasárnap

Ceylon IV/2a

SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (IV/2a)
A Radzsamaha Vihara felé




Sok kisiparos, suszter, szabó, borbély és társaik az utcán dolgoznak. Éppen egy cipészt látunk, amint szorgalmasan végzi a munkáját köztéri "nyitott" műhelyében. A fűtést és világítást költségmentesen a természet biztosítja.





Utcakép. Azt hiszem, nem kell kommentálni micsoda higiénia...





Megállunk ismét egy szentélynél: ez Radzsamaha Vihara, az ország egyik leghíresebb buddhista zarándokhelye. A templom egyben fontos vallási központ is, kolostorában a szerzetesek magas szintű buddhista oktatásban részesülnek.
A hagyomány szerint Buddha személyesen is ellátogatott ide, és a király komoly fogadást rendezett a tiszteletére. Ennek befejeztével a Tanító a levegőbe emelkedett és távozott Hátsó Indiába.
A templom a Kr. e. 3. századból származik, és központi szerepet játszott a srilankai buddhizmus történetében.





A zarándokhely a 16. században a portugálok ellenőrzése alá került, részben vallási fanatizmusból, részben pedig kincsek után kutatva jellemző módon teljesen lerombolták a templomot. A továbbiakban pedig az egymást követő gyarmatosítók miatt nem tudták a szent épületet újból felépíteni, sőt a hollandok vandál módon még a szépen faragott köveket is elhordták az építkezéseikhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése