2010. szeptember 8., szerda

Ceylon III/6b

SRI-LANKA, AZ INDIAI ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (III/6b)
A rézművesnél és Káli istennő szentélyében




Egy rézműves műhelyébe megyünk: megnézzük, hogyan dolgozik a mester, akinek a keze alól szebbnél szebb műremekek kerülnek ki...





... és bemegyünk az üzletbe, ahol vásárolni is lehet a szebbnél szebb emléktárgyak közül. És hogy miért ilyen borúsan-bosszúsan nézek a kamera "szemébe"? Egyrészt mert borsos áron lehetett kapni azokat a termékeket, melyek valóban igazi kézimunkák, valamint fogyóban volt a zsebpénzünk, ugyanakkor az üzletben nem lehetett alkudni, pedig ehhez a jó szokáshoz már nagyon is hozzáidomultunk és szinte sértve éreztük magunkat, ha alku nélkül, az ajánlott áron vásároltunk meg valaminő emléktárgyat. Pedig jól tudjuk, hogy még akkor is jókora haszna maradt a boltosnak... Már csak ilyen az ember!





Az előbb egy buddhista szent helyen jártunk, most pedig menjünk be egy hindu szentélybe, Káli istennő szentélyébe! Belsejében helyezték el a Pusztulás Istennőjének szobrát nyaka körül emberi koponyákból és karokból álló lánccal - az istenfélő hindu vallású hívők rettegtetésére. A mintegy 21 százalékot kitevő hindu vallású tamilok ősei Dél-Indiából vándoroltak be az akkor Ceylonba.





A hinduizmus számtalan istenükkel nagyfokban különbözik a buddhizmustól. Ennek ellenére a sokszázados együttélés a két vallás közeledését hozta: nincsenek vallási ellentétek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése