2011. február 8., kedd

Peru IV/3b

PERU AZ INKÁK ORSZÁGA DÉL-AMERIKÁBAN
Az inkák kihalt ősi fővárosa a fellegek felett




És mi az a körkörös építmény a kép bal oldalán? Egy bástya vagy őrtorony! Pedig itt, ebben a szédítő magasságban, ahová semmiféle út sem vezetett, aligha kellett félni az ellenségtől. Három oldalon meredek sziklafalon kellett volna a rosszakaróknak felhatolniuk.





Az Inka palotája az egyik forráshoz közel épült, hogy az uralkodó sohase nélkülözze a friss vizet. Ezen az épületkomplexumon ablakok sincsenek.





A gránitkockák összeillesztése olyan pontos, hogy egy késpengét sem lehet beszúrni a kövek közé. Habarcs sem kellett! Biztos védelmet nyújtott a hatalmas úrnak, az Inkának a hűvös éjszaka, a nappali trópusi hőség és a viperák ellen.





A város legmagasabb pontján állt a napóra. Mindenki órája, melyhez pompás lépcsősor vezetett. Vörösre festették azokat a házakat, ahol a tudósoknak, a birodalom gondolkodói számára biztosították a zavartalan alkotói munkát.





A templomok a Piza Bagradán álltak. Egy külön helyiséget biztosítottak az inkák bebalzsamozott holttestei, múmiái számára, akiket ülőhelyzetben temettek el.
És vajon kié lehetett az a 139 csontváz, amit az ásatások során találtak? A különös az, hogy közülük 109 női volt. Cak később derül rá fény, hogy amikor Pizarro hölgyekre éhes katonái vandálul rátörtek a Napiksten leányainak, a napszüzek klastromára, sokaknak közülük sikerült kimenekülni, és ismerve a világtól teljesen elzárt ösvényeket, azokon a Machu Picchuba menekültek. Ma már a házakat, a lépcsőket benőtte a fű, a növényvilág lassan birtokába veszi a kihalt csodát, az inkák ősi fővárosát a fellegek felett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése