2011. április 19., kedd

Ecuador III/4

UTAZZUNK AZ EGYENLÍTŐHÖZ!
Ecuador népi táncosai búcsúztatnak...




Visszautazunk Quitóba, mely 90 km-re fekszik Otavalótól. 2580 m magasságban vagyunk a tenger szintje felett. Hatalmas hegyek, virágzó gyümölcstermelés és szarvasmarhatenyésztés folyik a környéken. A marhafarmok biztosítják a főváros tejellátását. Feledhetetlen a táj...





Egy idő után megváltozik a látnivaló. Az előbbiekben már említettem, hogy az ország lakóinak többsége borzalmasan szegény. Nyomorúságos kőkunyhók, kalyibák sorjázzák egymást. A kétórás úton, amíg visszaérünk a fővárosba, indián vezetőnk elmondja, hogy az ország lakosai Polinéziából és Ázsiából érkeztek bevándorlóként. Húsz különböző nemzetség él az országban.





Az otavaló indiánokat arról lehet megismerni, hogy a férfiak is hosszú varkocsba fonják és így viselik a hajukat. Ezzel büszkén kívánják bizonyítani az önállóságukat. Valóban az évszázadok során sem olvadtak be más törzsekbe, és nem is tudták beolvasztani őket sem az Inka Birodalom, sem pedig a spanyolok.





Több honfitársunk is melegen érdeklődik, hogy milyen és hogyan zajlik az indián házasság. Megtudjuk:
- Mielőtt bárminemű ceremóniára is sor kerülne, a fiatalok összeköltöznek, és vagy másfél évig együtt élnek. Ez valamiféle próbaházasság. A lány szüleinek már ez alatt az idő alatt is ún. megváltás jár, ami azt jelenti, hogy az ifjú fél vagy egy teljes esztendőt az apósjelölt házában vagy gazdaságában tölt. Miután pedig indiánék csak dolgos emberhez adják a lányukat, a jelöltnek ekkor kell bizonyítania!





Ha minden stimmel, akkor jön a polgári esküvő szerény ünnepléssel és kisebb ajándékokkal. Ezt követi a templomi szertartás 5 napos lakodalommal - a méregerős nádpálinka korlátlan és a csicsa mértéktelen fogyasztásával. A zenekar két furulyásból és egy dobosból áll. A házasságkötés manapság is ily módon zajlik.





Az utolsó este búcsúvacsora. Kabaréba megyünk, ahol jókedvű, zenés műsor kíséretében megismerjük az ország vidám dalait, muzsikáját, szórakozását.





Ecuador népi táncosai búcsúztatnak el bennünket. Ropják, dalolnak és jó utat kívánnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése