2011. április 27., szerda

A kutya szülési, szoptatási tetániája


ELSŐSEGÉLY AZ ÁLLATORVOS ÉRKEZÉSÉIG

HOGYAN ELŐZZÜK MEG A KUTYA SZÜLÉSI, SZOPTATÁSI TETÁNIÁJÁT?

                  Már késő este volt, amikor egy gazdi kétségbeesetten azzal a panasszal hívott, hogy a család kedvence, egy kitűnően egerésző és patkányfogó tacskó görcsökben rángatózik, valaki bizonyára megmérgezte.
Kérdésemre elmondta, hogy a fiatal, 3 éves szuka 2 napja ellett és 4 nagyon szép kiskutya van alatta, szopnának, de a szukának semmi teje nincsen, bár súlyos állapota miatt nem is tudná szoptatni azokat.
Az állat egyszeriben leesett a lábáról, görcsökben vonaglik, a szája habzik.

TÜNETEK

A helyszínen valóban nagyon szomorú kép fogadott. A hároméves fajtatiszta tacskó az oldalán feküdt, végtagjai kinyújtva és az egész testében remegett.
A hátulsó végtagjai időnként görcsösen összerándultak, olykor pedig az egész testére kiterjedő ijesztő görcsrohama támadt.
Az állat nyitott szájából a lilásra színeződött nyelve kilógott, fogai vacogtak, a szájából pedig habos nyál folyt. Félő volt, hogy a görcsroham során elharapja a nyelvét.
A légzés felületes és gyors, az érverés pedig szapora és nagyon gyenge volt. Megmértük a hőmérsékletét is, amely jóval a normális fölé, 41,2°C-ra emelkedett.
A tulajdonos mindenáron lábra akarta állítani, de erre a bénult, majd időnként görcsökben vergődő állat bizony még a görcsök szünetében sem volt képes.
A tulajdonos „nehezen” hitte el, hogy esetében nem mérgezésről van szó, hanem szoptatási tetániában vagy más szóval eklampsziában betegedett meg a kutya. A tetánia pedig egy anyagforgalmi betegség, amelyet a mellékpajzsmirigy elégtelen működése vált ki, ami a vérsavó kalciumszintjének csökkenését (hypocalcaemia) eredményezi.

HOGYAN KEZDŐDIK?

Az esetek zömében a betegség hirtelen lihegéssel és remegéssel kezdődik. A kutya egyre inkább nyugtalanná válik, és összevissza futkos. Erre a szokatlan jelenségre már jó, ha felfigyel a tulajdonos és tájékoztatja az állatorvost, tanácsot, segítséget kér. Amikor már a súlyos görcsök is felléptek, életveszélyessé válik az állat állapota és előfordulhat, hogy a leggondosabb kezelés mellett sem sikerült a kutyust megmenteni.
A kezdő tünetek után rövidebb, hosszabb idő elteltével az állat egyszerre csak legyengül, meginog, szédeleg, majd összeesik és a hátulsó testfél megbénul. Ilyenkor még a fejét emeli, de a tekintete ijedtséget, „aggodalmat” árul el. Gyakran a beteg az oldalára fekszik és a végtagjaival úszómozgásokat végez.
Többnyire a bántalom előrehaladtával alakul ki az előbbiekben leírt, általam is talált súlyos kórkép.

MI OKOZZA?

A bántalom oka tulajdonképpen a vérsavó kalcium-szintjének a csökkenése, a hypocalcaemia (olv. hipokalcémia). A vemhesség során és az anyatejjel nagy mennyiségű kalciumot veszít a szuka szervezete, a vér alacsony kalcium-szintje rohamszerűen jelentkező görcsöket vált ki. A görcsök sokszor kis idővel a szülés után jelentkeznek akkor is, ha a szülés szövődménymentesen zajlott le.
Egyes vérvonalakon belül, valamint ideges egyedeknél és kistestű fajtáknál esetenként fokozott görcshajlam figyelhető meg.
A szukáknál akár a szülés alatt is bekövetkezhet vagy a szoptatás 6-10. napján, de ugyancsak gyakori a fellépése a szülést követő 30-45. napok között a nagymértékű tejtermelés idején.
A bántalom egyre gyakrabban fordul elő a kistestű (pl. tacskó) és középnagy (uszkár, spániel) kutyákon. A kóros jelenség elsősorban azokon a szukákon fordul elő, melyek pihenő nélkül ismételten szülnek és a vemhesség, szoptatás idején megfelelő mész-, foszfor-, továbbá D-vitamin ellátásban nem részesülnek.
A gyakran szülő állat a tejjel kiürülő sókat tartalék hiányában nem tudja pótolni, ezért a vérsavó kalcium-szintje alacsony értékre süllyed. Ez válthatja ki a tetániás állapotot, illetve az ijesztő rohamokat. Meg kell jegyezni, hogy idősebb korban csökken a görcskészség. Teljes öntudatlanság szinte sohasem fordul elő. Nagytestű kutyákon a hypocalcaemia csupán remegésben nyilvánul meg.

GYÓGYKEZELÉS

A nagyfokú testi megerőltetés annyira megviselheti a szívet és a vérkeringést, hogy a görcsroham az állat halálát is okozhatja. A kutya tehát életveszélyes állapotban van, és ekkor már a legsürgősebb állatorvosi segítségre van szükség.
Az állatorvos kalcium-készítményeket, D-vitamint, hormonkészítményt applikál. Kedvező hatás várható a B1-vitamintól, mely az idegrendszert támogatja, és esetleg a coffein-injekció adagolásától, mely a keringést javítja.
A gyógyszeres kezelés után általában látványosan gyors gyógyulás következik be, az állat megnyugszik és hamarosan lábra áll. Előfordulhat azonban, hogy másnap újra kezdődik a remegés, illetve a tetániás roham. Ilyen esetben a kezelést meg kell ismételni.
Többen is felvetették a kérdést, hogy vajon szoptathatók-e a kölykök? Többen is ajánlják, hogy ha egy mód van rá egy-két napig ne hagyjuk szopni a kölyköket, ez idő alatt nekünk kell gondoskodni a táplálásukról. Ha még túl kicsik a mesterséges tápláláshoz, akkor naponta csak rövid ideig tegyük őket az emlőhöz, a nap többi részében hagyjuk pihenni az anyát. Megfelelő, megemelt adagú kalcium-kiegészítéssel megelőzhető a rohamok kiújulása.

SZÁJON ÁT ADHATÓ KALCIUM-KÉSZÍTMÉNYEK

Se szeri, se száma azoknak a patikában kapható kalcium készítményeknek, melyeket a bántalom gyógykezelésére vagy megelőzésére adhatunk. Ezúttal példaként csak néhány készítményt említünk meg, melyek a gyógyszertárban vény nélkül kaphatók, és a bántalom gyógykezelésére és megelőzésére is szolgálnak.
A baj megelőzését szolgálja például a VITAREX-DOG csonterősítő tabletta. A szert vemhes és szoptató szukák magas kalcium- és foszforigényének kielégítésére is ajánlják. A tabletta megfelelő arányban és magas töménységben tartalmazza a szükséges makro-elemeket, valamint azok beépülését biztosító D-vitamint.
Adagja vemhes szukáknak 1 tbl/7 ttkg/nap, szoptató szukáknak 1 tbl/5 ttkg/nap. Az ízletes tabletta önmagában vagy takarmányba keverve kúraszerűen etethető, de friss vízről gondoskodni kell az adagolásakor.
Ugyancsak vemhes és szoptatós állatoknak ajánlják a kalciumot és D3-vitamint tartalmazó BONETTA tablettát, melyet etetés előtt kell szájon át beadni a szukának a mellékelt utasítás szerint adagolásban.
Olyan készítményeket is ajánlhatunk, melyeket a gyógyszerész készít el a patikában a FoNoVet III. alapján, és a szoptatás idején kell adagolni a szukának az ellési tetánia megelőzésére és orvoslására. Ilyen készítmény a PULVIS CALCII LACTOPHOSPHORICI, mely ugyancsak vény nélkül kapható por alakú készítmény, és naponta egy csapott kávéskanálnyit kell a kutya eleségére hinteni.
Hasonlóképpen adagolható a tetánia megelőzésére a PULVIS CALCIOPHOSPHORICI, a gyógyszerész összeállításában.

ELŐZZÜK MEG A BAJT!

1. A betegség megelőzésére a vemhesség és a szoptatás idején gondoskodni kell a kutya megfelelő kalcium-, foszfor- és D-vitamin ellátásáról, az előbbiekben leírtak figyelembevételével.
2. Ne feledjük, hogy a kutya egymás utáni többszöri fedeztetése, gyakori elletése a szervezet kizsarolásához, és a kisebb-nagyobb anyagcserezavar fellépéséhez vezet! A kalcium hiánya a súlyos következményekkel járó tetánia kialakulásával járhat. Ha figyelembe vesszük és betartjuk a fentebb elmondottakat, a baj megelőzhető.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából 2005. márciusában a Kistermelők Lapjában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése