2011. április 15., péntek

Ismét támadnak a kullancsok... II.

KULLANCSOK ÁLTAL TERJESZTETT FERTŐZŐ BETEGSÉGEK

A Kullancs-encephalitis (agyvelő- és agyhártyagyulladás) Közép-Európában a legjelentősebb arbovírus okozta zoonózis, melynek legfontosabb terjesztője az Ixodes ricinus. A vírus iránt nemcsak az ember és az emlős háziállatok, hanem a madarak is érzékenyek.
                  Az emberen a csípés után 7-10 nap múlva lázzal, fejfájással, influenzaszerű tünetekkel jár. A viraemia (=a vírus megjelenése a vérben) időszakában a fertőzött állat a tejével is üríti a vírust.
 A Lyme borreliosis (Lyme kór), amit mindkét végén hegyes, többszöri csavarulatot mutató spirochaeták okoznak, főként az embert támadja meg, de kutyában, lóban, juhban és szarvasmarhában is előfordul. Nálunk a Budai-hegyekben gyűjtött 31 kullancs közül 5-ben tudták kimutatni.
Jellegzetes tünete a körkörös, kokárdaszerű, napról-napra tovább terjedő bőrgyulladás, körkörös bőrpír. A bőrelváltozások ezt követően megjelenhetnek másutt is, gyakran ismétlődve. A bőrtüneteket kísérheti láz, fejfájás, gyengeségérzet, izom- és izületi fájdalom. Olykor izületi gyulladás, idegrendszeri tünetek és szívizomgyulladás is felléphet.
Az ember és az állatok penicillinekkel, tetraciklinekkel stb. eredményesen gyógyíthatók.
Ehrlichiosis (vérzéses kullancsláz) fő tünetei a láz, fejfájás, hányás, hasi fájdalmak, izületi- és izomfájdalmak. A kórokozó az ereket támadja meg, ezért a bőr alatti és nyálkahártyabeli vérzések és következményes sárgaság mutatkoznak a betegen íny- és orrvérzés kíséretében. A kór az ember és a háziállatok, elsősorban a kutya betegsége.
A Q-láz elsősorban az ember lázas, általános és légúti tünetekkel járó fertőző betegsége, amit a Coxiella burnetti nevű kórokozó idéz elő. Vektorai a kullancsok, elsősorban az Ixodes ricinus. A tünetek emberben és háziállatokban aszerint alakulnak, hogy a kórokozó a tüdőt, a májat vagy az ivarszerveket támadja-e meg.
Tularaemia (nyúlpestis) betegség tünetei aszerint mutatkoznak, hogy a kórokozó milyen úton jutott az ember vagy a háziállat szervezetébe. Például kullancs-csípéssel a „bőrtularaemia”. A fertőződést követő néhány nap elteltével a szúrás helyén fekély képződik. A szúrás környéki nyirokcsomók beduzzadnak, és a lázas beteg erős fájdalmakat jelez.
Babesiosis (vérfestékvizeléses láz) a csípés után 10-20 nap múltán jelentkezik lázzal, bágyadtsággal, elesettséggel, vérfestékvizeléssel. Emberen ritkábban jelentkezik, kutyákon azonban nagyon gyakori, mely túl heveny esetben akár már 3-4 nap múlva elhullást okozhat.

A KULLANCS ELTÁVOLÍTÁSA

A legtöbb kérdés azzal kapcsolatban vetődik fel, hogy milyen módon lehet a kullancsot a megtámadott állatból eltávolítani. Ezzel kapcsolatban két szabályt kell figyelembe venni:
1. A kullancsot minél előbb el kell távolítani, hogy minél kevesebb kórokozót juttasson be az áldozatába. Ehhez tudni kell, hogy a kullancs megtelepedését követően 4-6 óra múlva juttat vírustartalmú váladékot a bőrbe.
2. A kullancs eltávolítását nagyon körültekintően kell végezni, nehogy a nyakában gyöngyfüzérszerűen húzódó és kóranyaggal telt nyálmirigyek megnyomásával még több fertőző anyagot préseljünk az áldozatába.
A kullancsokat csak olyan eszközzel szabad az állati vagy emberi bőrből eltávolítani, amely nem ragadja meg a kullancsot (nem ér hozzá), de mégis a bőr elhagyására készteti a vérszívó parazitát. Ez az eszköz a kullancs-kanál.

A KULLANCS-ELTÁVOLÍTÓ KANÁL HASZNÁLATA

1. A kullancs-szúrás környékét körbetöröljük valaminő fertőtlenítő oldattal (pl. Betadine).
2. A kullancs-környéki bőrt ráncba emeljük úgy, hogy a kullancs a ránc legmagasabb pontján legyen.
3. A kullancs-eltávolító kanál V-alakú vágatát a kullancs alá csúsztatjuk úgy, hogy a kullancs szívó-szúró szájszerve a vágat öblébe kerüljön.
4. A kullancs-eltávolító kanalat a bőrre nyomva tengelye körül nyolcszor-tízszer jobbra-balra megpödörjük, s ennek eredményeként a kullancs a kanál kávájába esik. A parazitát megsemmisítjük, a kullancs-csípés helyét pedig pl. Betadine oldattal ecseteljük. Megjegyzem, hogy kullancs-eltávolító kanál a gyógyszertárakban kapható.
A kullancs-lárvákat és nimfákat (fejlődési alakok), mivelhogy ezek alig rögzülnek a bőrben, egy homorú hegyű 20 G-s injekciós tűvel lehet könnyedén kipöccinteni a bőrből. A kullancs-csípés helyét ezúttal is fertőtleníteni kell.

VÉDEKEZÉS

A legcélszerűbb védekezési mód a kullancsok távoltartása kedvenc állatainktól. Ma már többféle olyan készítmény is kapható, melyek akár a bőrre cseppentve vagy az állat lemosása útján hosszabb ideig is távol tartják a vérszívókat.
Így többek között az ADVANTIX rácsepegtető oldat elpusztítja a kutyán, macskán megtelepedett kullancsokat, és mintegy 3-4 hétig távol tartja a környezetben találhatókat. A FROMTLINE SPOT ON a kutya vagy a macska bőrére cseppentve 3 hónapig távol tartja a kullancsokat, de ugyanígy alkalmazva az EXSPOT 4 hetes védelmet nyújt.
A NEO-STOMOSAN-os fürdetésre a vérszívókkal ellepett állatról néhány óra alatt lehullanak a kullancsok, de további 2-3 napos védelmet is nyújt ez a lemosás. Mindezzel kapcsolatban ki kell kérni az állatorvos tanácsát.
A kutyák esetében a kullancsok távol tartására ugyancsak eredményesen alkalmazhatjuk a kullancs elleni nyakörvet. Például a PREVENTIC négy hónapig távol tartja a kullancsokat.
A nagy állatok esetében valaminő parazita-ellenes lemosást alkalmazhatunk. Erre többek között megfelel a NEO-STOMOSAN 1:400 arányú hígítású vizes oldata stb.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából 2007. májusában a Kistermelők Lapjában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése