2012. augusztus 11., szombat

Moszkva 2.

 MOSZKVAI ÁTUTAZÁS
Méretes látnivalók




A Kongresszus Palotát látjuk. Légiesen kecses épület, 1960-ban készült el. 15 méter mélységben a földbe süllyesztették, hogy ne emelkedjen a Kreml többi palotája és az ősi templomok fölé. Itt nemcsak tanácskozásokat, de filmvetítéseket és hangversenyeket is szoktak rendezni. Monumentalitására csak egyetlen adat: a vasfüggöny, melyen Lenin jól ismert portréja látható, 45 négyzetméter alapterületű és 65 tonna súlyú.





Marx Károly grandiózus szobrát látjuk. Az alkotás 1961-ben került a térre, melyért Kerbel szobrászművész Lenin-díjat kapott. Talapzatán a Kommunista Kiáltvány híressé vált sorai olvashatók: "Világ proletárjai, egyesüljetek!"





A rakéta-korszak gigászi hősi emlékműve.





Majakovszkij jellegzetes testtartását reprezentáló kolosszális szobra jelzi, hogy a róla elnevezett téren vagyunk. Az alkotás talapzata egyetlen gránittömb. A forradalom költője vígjátékaiban (Poloska, Gőzfürdő), szenvedélyes szatíráival ostorozta a bürokráciát, a karrierizmust. Egyes irodalmi körök értetlensége és egy tragikus szerelme miatti elkeseredése fiatalon öngyilkosságba hajszolta.





A Lomonoszov Egyetemen 14 ezer diák tanul és 567 akadémikus van a professzorok között. Az épület 32 emeletes és 270 méter magas. A tetején levő csillag 125 mázsa tömegű, a két oldalszárnyon látható óra pedig egyenként 9 méter átmérőjű. A világ minden részéből okosodnak itt diákok, akik között sok a magyar is.





Puskin szobrát látjuk. Ő vetette meg a modern orosz irodalmi nyelv alapjait. Haladó szellemű és ateista verseivel hamarosan magára vonta a cár haragját is, aki egy ideig száműzte. Műveinek rendkívüli elterjedtéségre jellemző, hogy 1937-ig, halála századik évfordulójáig 93 nyelven több, mint 1750 fordítás készült a műveiből. Ő is nagyon fiatalon, udvari intrika következtében egy kalandor francia emigránssal vívott párbajban lelte halálát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése