2010. július 16., péntek

Kína II/5

KÉPES NAPOK KÍNÁBAN (II/5)
Egy taoista templomban




Elmegyünk egy taoista templomba. Fent van a domb tetején: nem éppen ideális körülmények aspektusából fényképeztem... Itt nem volt hivatalos vezetőnk, de a Moszkvában vásárolt karóra "segített". A hegyre épült templomok mind így működnek.





Az "egyházi személy" bemutatja a szent helyet. Persze azzal kezdi, hogy adományt kér. Öreg bácsikák és nénikék kapaszkodnak fel nehézkesen a dombra, a templomba, füstölő- és gyertyaköteg van a kezükben.





Van, aki komolyan hajlong a templomi szobrok előtt. Egy jól öltözött idősebb nő feliratos pálcákat rázogat. Amikor egyik kihull a kezéből, öröm gyúl ki az arcán. Bizonyára kedvező jóslat volt rajta... Nekünk is ajánlanak ilyen pálcikaköteget, mely "megmondja a szerencsénket", de a kínai írást nem ismerjük, nem veszünk még otthoni ajándéknak sem.





Nincs tolmácsunk, az egyházszolga csak néhány szót tud angolul, így sohasem fogjuk megtudni, hogy ki lehet ez a királyi figura, és miként illik a taoista vallás világába. Viszont lehetne húzni a pakliból cédulát is, melyen ugyancsak van valaminő kínai szöveg nyomtatva. Valószínűleg ez is jóslást tartalmazhat, ebből sem vásárolunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése