2010. július 17., szombat

Kína II/6

KÉPES NAPOK KÍNÁBAN (II/6)
Utunkban a Jangce folyó




Vonattal utazom tovább. Amikor a szerelvény megállt, és kitekintettünk az ablakon, óriási tömeg tartott a kocsi felé. Nézem a csomagjaikat, fantasztikus poggyászokat lehet látni: spárgával megerősített szatyrot, hátizsákokat, sokan vállfára akasztják a holmijukat, így egyik oldalon kettőt himbálnak a magasban, a másik kezükben még visznek egy kisebb málhát.





Elértünk a Jangce folyóhoz. Kína leghosszabb folyója, 6300 km hosszú. Világviszonylatban a Nílus és az Amazonasz után a világon a harmadik leghosszabb folyó. A Jangce völgye a kínai civilizáció bölcsője, ősi régiója. Vízgyűjtő területén él a lakosság 40 százaléka. Itt termelik meg az ország gabonájának 40 százalékát, a rizs 2/3-a származik innen.





A Jangce hídja kétszintű vasúti híd. 1969-ben adták át a forgalom számára. A népi Kína büszkesége. Érdekessége, hogy ott építették fel, ahol Csang Kay Sek által kihívott amerikai mérnökök lehetetlennek minősítették itt ezt a vállalkozást - mondja büszkén vezetőnk. A hajóforgalom miatt magas pillérekre van szükség, ugyanakkor a vízszint nagyon ingadozó. Az új Kína tudósai mégis létrehozták ezt a nagyszerű produktumot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése