2010. július 31., szombat

Perzsia II/1b

Perzsiában jártunk II/1b
(Folyt.)




1921-ben az erőtlen kormányt Reza Pahlavi, egy - a török Atatürköt példaképnek tekintő - katonatiszt megdöntötte, és 1925-ben sahhá kiáltatta ki magát. Reza Pahlavi a török reformokat kívánta átültetni Iránba, ezért keményen harcolt a külföldiek által felszerelt nomádok és a befolyásos Síita Egyház ellen! Mindez és a diktatórikus kormányzása nagyon népszerűtlenné tette alattvalói körében és 1941-ben megbuktatták.
Ősrégi perzsa leleteket látunk: ajándékokat hoznak az uralkodónak.





Az ásatások során talált tárgyak a Perzsa Birodalomból.
De folytassuk a történetet! Utódja Mohamed Reza Pahlavi lett, akit 1944-ben a britek és a szovjetek segítettek hatalomra németbarát apja ellenében. Az új miniszterelnököt, Moszadikot pedig, miután államosítani akarta Irán olajkészletét, a brit és amerikai titkosügynökök segítségével a sah megbuktatta.






Tehát Moszadik bukását követően a sah egyre diktatórikusabban uralkodott. Amerika és a britek segítségével ugyan tovább modernizálta az iráni ipart, de eltiporta a szabadságjogokat. Autokratikus uralma - melynek része volt a szisztematikus kínzás és más emberi jogi sérelmek is - végül 1979-ben az iráni forradalomba torkollt és rezsimjének megdöntéséhez vezetett. A sah ennél kisebb csizmában menekült! Talán ezt jelképezi palotája előtt ez a hatalmas szobor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése