MADEIRA AZ ATLANTI-ÓCEÁN GYÖNGYSZEME (VI/3a)
Santana
Santana
Ribeiro Frioban már meleg holmikat, ponchókat, gyapjú pulóvereket is árusítanak a kereskedők. Itt van a híres Állami Pisztrángnevelő Intézmény. Sétáljunk le a medencékhez! Előbb azonban betérünk egy vendéglőbe. És mit kapunk? Az itt nagyon kedvelt espedát, vagyis a kardhalat, melynek tésztabundában kirántott filéje sült banánnal Madeira különlegességének számít.
A Pisztrángnevelőben a vezető barátságosan fogad. A kardhal fogásáról elmondja, hogy a halászok az éj leple alatt néhány km-re hajóznak ki a parttól és itt vetik ki irgalmatlanul hosszú, akár kilométernyi halászzsinórjukat. A kardhal ugyanis 2000 méter mélységben él a tengerben, de éjszakánként 600 méterre is feljön. Így reggelre akár száznál is több halat felhúzhatnak. Csaliként tintahalat vagy makrélát használnak. A kis (ismeretterjesztő) kitérő után nézzünk szét az Üzemben!
A tenyészmedencében vígan cikáznak a kishalak...
Santanában, az 5 ezer lakosú településen vagyunk. Hogy mennyire szeretik a virágokat arra jellemző, hogy a városháza udvara is egy valóságos kis botanikus kert - milliónyi virággal...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése