2011. január 30., vasárnap

Peru II/6

PERU AZ INKÁK ORSZÁGA DÉL-AMERIKÁBAN
A külvároson át




Megszomjaztál? Itt pár fillérért lehet egy nagy pohár narancslét inni. Annyi mézédes dzsúszt préselnek az óriási edénybe, amennyi levével az megtelik. Valóban jólesett, csak egy baj volt, hogy a melegben nem igen frissített a hűtés nélküli ital. De hát olcsó húsnak híg a leve - a mi pénztárcánkból pedig ennyire tellett.





Mit árul ez az asszonyság ezekben a kisebb-nagyobb üvegekben? Ez a híres indián sör: a csika! Kukorica vagy jutagyökér (krumpli) erjesztése útján készül. Elmondja vezetőnk azt is, hogy hogyan, ami nem éppen az európai ember ízlésének megfelelő... Nem is írom le, nehogy bárkit is elriasszak az indiánok kedvenc italának "kívánalmától", ha errefelé járna.





Várakozó, csábos mosollyal kínálja érdekes portékáját az indián hölgy.





A külvároson keresztül haladunk. És mit látunk? Sok-sok szegényes vályogházat, kőkalyibát és bizony nem egyszer megdöbbentő nyomort! És mindez az arany országában... És minek köszönhető ez a nagyfokú elmaradottság?





Az Andok parasztjai például ma is ugyanazokkal az eszközökkel dolgoznak, mint évszázadokkal ezelőtt. Saját szememmel láttam, hogy talán még az inkák idejéből ismert ásóbotokkal, faekékkel művelik a földet. Ugye alig hihető?





De tessék megnézni! Az atyafi szántásra készülődik a faekével - ez a lesújtó valóság.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése