2012. október 6., szombat

Vietnam I/3a

 VIETNAM 1995.
Hanoi város néhány intézményében




Vendéglátóink előzékenyek voltak, elvittek a cirkuszba. A ponyva ugyan szakadt, a megvilágítás elég szegényes, de a hatalmas rendezvényen egyetlen üres hely sem maradt. Az iskolás kutyák valóban jól számoltak, a közönség pedig a szerény jelenetekért is messze hálásabb volt, mint nálunk!





A táncmulatság ebben az országban ismeretlen. Az egyetlen tömegszórakozást a cirkusz adja. Az artista lányok csinosak is voltak meg ügyesek is. A technikusok a különböző színeket egy piros-sárga-zöld színű áttetsző papírból készült korong forgatásával varázsolták elő szegényes kelléktárából.





Meglátogattunk egy iskolát, ahol (látogatásunk tiszteletére) egy magyar dalt énekelt egy kislány. Az iskola felszerelése szörnyű szűkös. A térkép időtálló festékkel az udvaron a falra volt festve. Az iskolai oktatás ma már kötelező, de néhány évtizeddel ezelőtt rendkívül magas volt az analfabéták száma.





Elkalauzoltak a múzeumba, ahol szokás szerint keserű teával fogadtak. A forradalmi múzeumban képeken láthattuk e 4 ezer éves nép szinte örök harcát a betolakodókkal (kínaiak, franciák, japánok, amerikaiak).





A francia kultúra átplántálásának egyik gyöngyszeme a nyaktiló, amit Párizsból hoztak ide a felkelők kivégzésére és példa statuálására. 1930-ban az egyik francia kaucsukültetvényen, ahol a gyarmatosítók a munkásaikkal teljesen úgy bántak, mintha használati tárgyaik lettek volna (és erről számos leírás olvasható), sztrájkba léptek. Egy ezt ábrázoló kép örökíti meg a történetet.





A francia kormányzó palotáját látjuk és azt a napot, 1945. szeptember 2-át, amikor Ho Shi Minh kihirdeti az ország függetlenségét. Az általános felkelés Bao Daj császárt elsöpörte a trónról.





A vietnami nép őseit a vieti törzsek egyikéből származtatják, kik több ezer évvel ezelőtt Dél-Kínát (a mostani Vietnam északi részét) benépesítették. Más részük Indonéziából vándorolt ide. Bátor halászok és vadászok voltak, de már a rizstermelést is ismerték.





Számos vidéken cölöpházban laknak, mert - mint mondták - így jobban éri a levegő, mások szerint a szellemeket akarták így távol tartani, mert a régi babona azt tartja, hogy a szellem mindent tud, csak fára mászni nem. Valójában a vadállatok ellen nyújt védelmet ez az építkezés.





Két nagyon szép, többszáz éves faszobor bölcseket ábrázol. Ezek egy Hanoitól északra levő pagodából kerültek ide. Miután a franciák alatt a lakosság 85 százaléka írástudatlan volt, régebben különösen sok olyan írástudót lehetett látni, akik zsámolyukkal, kis asztalkájukkal és kalamárisukkal utcáról utcára vándoroltak, hogy pár fillérért megírják a leveleket, kérvényeket és így tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése