2012. október 17., szerda

Vietnam V/2


VIETNAM 1995.
A Történeti Múzeum és a Nagy Pagoda




A múzeum kapuja mellett ez az óriási amerikai tank fogad bennünket.





Mellette a földgyalut látjuk, mely ezúttal nem békés célokat szolgált, de a háborúban lebombázott, majd tankkal szétlőtt településeket tették vele a földdel egyenlővé.





A nyaktiló nemcsak a franciák szégyene volt (már hogy ideexportálták), de ez még a közelmúltban is működött - a felszabadulás előtt. A lemetszett fej és a holttest ebbe a kosárba került.





E múzeumban végigélhettük a háború borzalmait! A képen egy amerikai büntető expedíció következményeit láthatjuk. A saigoni rendszerrel ellenséges falut a földgyalu, az embereket a géppisztoly likvidálta. A következő térkép a már egységes országot mutatta, melynek a területe nagyobb, mint a régi Magyarországé, 350 ezer négyzetkilométer, a lakossága pedig csaknem 60 millió. Dél gazdagabb, hiszen itt kétszer annyi a megművelhető terület, mint Északon, van olaj, gáz és a ragyogó tengerparti üdülők egész sora...





E nagy király i. e. a III. században élt, nyilának varázsereje volt, és egy-egy nyílvessző akár 1000 ellenséget is megsebesített a monda szerint. A király lánya egy kínaihoz ment feleségül, aki megrövidítette a nyilat, az elveszítette a varázserejét és a kínaiak könnyedén elfoglalták Vietnamot.





Látogassunk el a saigoni Nagy Pagodába!





A templomban éppen szertartás folyik, de bemehetünk és végignézhetjük-hallgathatjuk.





A papok monoton éneke szól, annak kíséretében ismerkedünk a hellyel.





Az oltáron sok-sok fénykép van. Amikor meghal valaki, néhány napra kiteszik a képét az oltárra, majd ezt követően egy kisebb kép kerül fel az elhaltak fotográfiái közé.





Ezt követően már nem a születésnapjáról emlékeznek meg és nem a születésnapját tartják nyilván, hanem az elhalálozásának a dátumát.





A templom előtt egy egzotikus gyümölcsöket kínáló árus bolygatta meg a fantáziánkat. Hűsítő, valódi gyümölcsből szörpöt is árult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése