2012. október 14., vasárnap

Vietnam IV


 VIETNAM 1995.
A Ha Long - a világörökség része

Most pedig utazzanak el velünk a világ nyolcadik csodájának számító Leszálló sárkány-öbölbe, amit Ha Lanog-öbölnek neveznek. Mindössze 86 kilométernyi utat kellett megtenni Hanoitól, míg e csodálatos látvány elénk tárult. Észak-Vietnam egyik legjobb útján mentünk, mégis több mint 3 órán át tartott az utazás, mert hatalmas kátyúk majd 3 nagy folyón a kompátkelés meglassította a haladást. A folyók szélesek, a kompok pedig nem motorosak, hanem kézevezősek meg drótkötéllel vontatottak. Sok kis sárkányszárny vitorlás halászott az öbölben. Egy vitorlájuk van, és annak vásznába varrva 8-10 különböző hosszúságú bambuszborda húzódik végig, ez adja a sajátságos sárkányszárny formáját. A vitorlát nem összegöngyölik, hanem összecsukják, mint valami legyezőt.





A gyöngyház tenger sima és fényes volt, mint a tükör lapja. Messziről kopárnak tűnő, de mégis dús vegetációval borított, hatalmas sziklacsodák között húzott el a kis hajónk. A majmok hegyén, az erdő sűrűjében 100 rhésus majmot tenyésztenek kísérleti célokra természetes körülmények között.





Sok-sok barlang furkálja át ezeket a sziklahegyeket. Az egyikbe mi is bementünk. Odabent vájatok, folyosók nyíltak mindenfelé. A barlang - mely kívülről csak egy nagy kapubejáratnak tűnt - belülről szinte beláthatatlan terjedelmű volt.





Nagyon ügyesen kellett lavíroznia a kis hajónknak a tengerből minden átmenet nélkül kiemelkedő sziklahegyek között.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése