2011. június 5., vasárnap

Jordánia III/9

BIBLIAI TÁJAKON JORDÁNIÁBAN
Máris Akabában vagyunk!





Akaba Jordánia egyetlen kikötője. Lakosainak száma 15 ezer körüli. A városból kiindulva mintegy 17 km hosszúságban egészen Szaúd-Arábia határáig húzódik ez a nagyon kellemes homokpart, mely a strandolók paradicsoma.





A város már a régi időkben is nagyon fontos kikötő és erősség volt a Vörös-tengeren, az Akabai-öbölnél. A várat ennek védelmére emelték.





De nemcsak igen fontos török-arab kikötő volt, de az Egyiptomból és Szíriából érkező zarándokok és karavánok találkozó helye is. Ehelyütt volt azon ókori kikötőváros, melyért fontossága miatt már sok háború folyt a dél-palesztinai törzsek között. Dávid és Salamon királyok alatt a zsidó országhoz tartozott.





A Jordán völgyében haladunk a Holt-tenger felé. Erre vándoroltak a zsidók is Mózes vezetésével. Ki hinné, hogy a tengerszint alatti mélységben haladunk?





Megállunk egy kis üvegfúvó mester üzleténél. Egyik helyiségben izzik a parázs, és készülnek az üvegremekművek. A másik helyiségben vásárolhatsz szebbnél szebb, hasznos vagy emlék-, ajándéktárgyakat. Láttam, amint az idegenvezető is megkapta értékes ajándékát. Bizonyára ennek az értéke is be volt kalkulálva az általunk vásárolt tárgyak árába... Megtudjuk, hogy az üveget a szírek találták fel, és a 900-as évek elején 100 üvegfúvó működött e környéken. Kedvenc színük a kék és a zöld.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése