2011. június 12., vasárnap

Tanzánia I.

SZAFARITÚRA TANZÁNIÁBAN
Zürichi átszállás




Elöljáróban annyit, hogy Tanzánia 1964-ben alakult meg Tanganyika valamint Zanzibár és Pemba-szigetet magában fogalaló Zanzibár egyesülésével. Az ország hegyvonulatokkal tagolt felföldjén - főképp a Kelet-afrikai árok szomszédságában - számos kialudt tűzhányó található. Közéjük tartozik a Ngorongoró kráter hatalmas mélyedése, valamint a Kilimandzsáró is, ahol Afrika legmagasabb hegycsúcsa, a Kibo emelkedik. Tanzánia éghajlata egyenlítői, a hőmérséklet ingadozása alacsony. Északon 2 esős évszak van, délen 1, amely azonban hosszabb. Az ország nagy részét füves szavanna borítja, ott-ott erdőfoltokkal. A rendkívül gazdag állatvilágból az elefántok, az orrszarvúak és az oroszlánok említhetők többek között. Az országban 5 nemzeti park van, melyek közül a leghíresebb (északon) a Szerengeti. Az ország területe 945 ezer négyzetkilométer, lakossága 26 millió körüli. Államformája egykamarás, egypártrendszerű köztársaság. Várható élettartam: férfiaknál 45, nőknél 49 év. Az ország fővárosa Dar Es Salam.





Az évszázad legzordabb februárjának egyik leghidegebb reggelén indult el repülőgépünk Ferihegyről, s repült át az olykor több méter vastagságú hótakaróval borított Alpok felett Svájcba, hogy a zürichi repülőtéren átszálljunk a tanzániai óriásgépbe. A naptár 1987. február 2-át mutatott.





Volt néhány óránk Zürichben, e szép svájci nagyvárosban az afrikai repülő indulásáig, elugrottunk hát egy kis városnézésre. Itt is zord idők jártak...





A kemény hidegben barátságtalanul hömpölyög a máskor oly jámbor Lummel folyó, mely nyáron kellemes hűsölésre szolgál, és sűrűn benépesítik a csónakok és más vízijárművek.





Zürich Svájc legnagyobb városa, ipari, kereskedelmi és forgalmi központ a Zürichi-tó mellett vagy - mondhatnám - partján. Bankjainak titkos széfjei sok-sok titkot, értéket rejtenek szerte a világból.





Már 929-től városként említik, de több mint 7 évszázada elnyerte a legmagasabb rangot, szabad birodalmi várossá deklarálták. A pénzvilág egyik központja, hisz a zürichi tőzsde jegyzései nemzetközileg is irányadók. Lakosainak száma több mint fél millió.





Megcsodáltuk a román stílusú több mint ezer éves szép templomát, a Frauenmünstert, és meglátogattuk a nem sokkal fiatalabb nagytemplomot is. Itt volt a reformáció egyik központja! 1519-től itt működött és hirdette tanait a nagy reformátor, Zwingli, a jómódú parasztcsaládból származott, nagyműveltségű, humanista képzettségű zürchi pap. A templomban lenyűgözött a gyönyörű üvegablak, mely Picasso munkája.





Bizony bundában is dideregtünk a kihalt Zürichi-tó partján! Ezúttal irgalmatlanul metsző hideg szél csapkodta az arcunkat a 40 km hosszúságú, csaknem 4 km széles és 143 méter mélységű tó felől.





Mindössze 10 órás repülés kellett ahhoz, hogy áthaladva az Egyenlítőn a zord hideg világból az örök nyár birodalmába érkezzünk! Itt már jólesik a hűsítő hideg ananászlé, amivel a fekete légikisasszony kínál a repülőn.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése