2011. június 8., szerda

Jordánia IV/1

BIBLIAI TÁJAKON JORDÁNIÁBAN
Petra, a rózsaszínű sziklaváros




Utunk utolsó állomása a világ 8. csodája, a rózsaszínű sziklaváros, Petra. Az óriási sziklafalak csaknem összeérnek, és elnyelik a vándort. A nap eltűnik, csak valahol a magasban szűrődik be a keskeny résen a fény. Lovunk, melyen behatolunk a sziklavárosba, botorkálva vánszorog a kisebb-nagyobb kövek között, amelyeket a záporok sodortak ide. A sziklák többszörösen visszahangozzák hátaslovaink patájának a kopogását. Az egész mesebirodalom gyönyörű színpompába öltözött. Ott fönn, ahol megvillan a nappali fény, úgy találjuk, hogy a sziklafal mézsárga, odébb bíborvörös, majd ismét másutt narancssárga.





Mintegy fél óra hosszat kígyózott az út a szorosban. Aztán hirtelen, mint valami villám, jött a csoda. A szakadék egyenetlen falai közt, fönn a magasban, felragyogott egy különleges oszlopfőkön nyugvó, óriási timpanon. Szinte kővé dermeszt bennünket a látvány. A 100 méternyi magas sziklafal homályából egy pompás katedrális homlokzata bontakozott ki. 5 hatalmas oszlop tartotta a nehéz, tömör timpanont, alatta az árnyékban vagy tíz méter magas kapu.





A homokkő rózsaszínben ragyogott elő a fekete sziklából. A templomot éppen úgy, mint a többi képen látható különféle építményt, palotákat, sírboltokat, templomokat a nabateus építőművészek egyenesen a sziklába vésték, ezeket senki nem építette.





Csak homokkő volt és van itt, melyet a szeszélyes természet több tucatnyi pasztellszerűen finom színárnyalattal látott el. A katedrálisnak vélt előbb látott rózsaszín "építmény" a nabateus királyok sírboltja volt. A betörő arabok azt hitték, hogy itt őrizték a kincseket, ezért kanzénak, kincsesháznak nevezték el.  Még az ebédet is homokkőbe faragott étteremben fogyasztottuk el.





Egész nap bolyongtunk a sziklagyűrűbe zárt, legendás város romjai között. Szédelegtünk a sok látnivalótól, nem tudtuk, hova másszunk fel előbb, és mit csodáljunk meg jobban. Ezer meg ezer lakóház, magtár, őrkunyhó, templomok, színházak, paloták és tágas, föld alatti medencék: egy egész sziklába vésett város. És mindezt a Kazné rózsaszín álomképe uralta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése