2011. június 15., szerda

Tanzánia II/3

SZAFARITÚRA TANZÁNIÁBAN
Növények az örök nyárból




Itt bizony mindig nyár van! Örök nyár! A fák örökzöldek, az óriás szirmú, különféle színekben pompázó virágok kellemesen bódító illatot árasztanak.





Itt aztán kertészkedhet, akinek van hozzá pénze, ideje és türelme! Tucatnyi színben pompáznak a sokféle rhododendronok és magnóliafák és bokrok, miközben szédítően édes illatot árasztanak. Orchideák bontogatják még bódítóbb illatú virágaik széles szirmait. Kaktuszok, agavék, melyek bizarr alakú, húsos törzsén meredező tüskék eredetileg arra hivatottak, hogy elriasszák ezektől az eleven víztárolóktól a szomjas álatokat...





És milyen hasznos növényeket termesztenek? Az általunk bejárt vidéken a legelterjedtebb és legértékesebb cserje a kávé, mely fontos exportcikk, és 24 ezer tonnát termelnek évente. Ugyancsak jelentős exportcikk a szizál, a gyapot, a tea, a szerecsendió, a dohány, a szezám, de termelnek cukornádat és rizst is.





Íme a szalámifa, melyről nem stifolderek csüngenek alá, hanem a szavanna-gyártotta növényi szalámi! Sem ember, sem más állat nem fogyasztja kizárólag az elefánt, de annak kedvenc csemegéje. A Meru-hegység oldalában vagyunk, ahol 250 madárfaj hangos lármája versenyez a rengeteg majom zsivajával! Este és éjszaka gyakran hallatszik a lombok között eleség után kutató óriási fülesmaki siránkozása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése