2011. június 16., csütörtök

Amikor patkánymérget evett az állat

ELSŐSEGÉLY AZ ÁLLATORVOS ÉRKEZÉSÉIG
Nem egyszer keresik fel aggódva a gazdák az állatorvost azzal a panasszal, hogy a kutya vagy a macska evett, vagy éppenséggel megette a kihelyezett patkánymérget. Bizony többször is előfordult, hogy a sertés fogyasztotta el a sertésól padlásának gerendájáról az ólba beesett (!) patkányirtószert, vagy látta a gazda, amint a sertések megfogták és elfogyasztották a méregtől már ellustult patkányt. Sőt, olyan esettel is találkoztam, hogy valaki a kerítésen át dobott be dobozostól patkánymérget a kutyának. Felvetődik a kérdés, hogy ilyenkor mi a teendő?
Mindenekelőtt a mérget úgy kell kihelyezni - a baj megelőzésére -, hogy a hasznos háziállataink ne juthassanak hozzá. Amennyiben hozzájutott és fogyasztott a méregből, és még kellő időben észleljük a bajt, azonnal elsősegélyben kell részesíteni a mérgezett állatot. Amennyiben nem nagy mennyiségben felvett szerrel történt a mérgezés, ez esetleg egymagában is elhárítja a bajt, bár súlyos esetben, főként a mérgezés tüneteinek a megjelenésekor azonban nagyon sürgősen állatorvosi beavatkozásra van szükség.
A PATKÁNY NAGYON KÁRTÉKONY
1. A gazdasági kártételét tekintve mindenekelőtt a takarmányveszteséget kell megemlíteni. Hazai vizsgálatok szerint egy patkány napi takarmányfogyasztása 36 és 62 g között ingadozik, ami azt jelenti, hogy egy esztendő alatt egyetlen patkány akár 16,5-20,0 kg takarmányt vesz fel.
2. Ugyancsak nagyon jelentős a patkányok fertőző- és parazitás betegségeket terjesztő szerepe, mely potenciális járványveszélyt tart fenn. Hogy csak néhányat említsek a szalmonellózis, leptospirózis, liszteriózis, sertéspestis, száj- és körömfájás stb. egyetlen halom ürülék akár 230.000 szalmonella baktériumot is tartalmazhat.
3. Súlyos kárt okoznak a takarmányok szennyezésével, zsákok, göngyölegek, különféle anyagok összerágásával.
4. A patkányok tönkreteszik a berendezéseket és az épületeket. Megrágják a vezetékeket, a szigetelést, a faszerkezeteket. Az elektromos vezetékek károsítása révén tüzet okozhatnak. Búvóhelyek, járatok készítésével, furkálásaikkal rongálják az építményeket.
5. Káros tevékenységük közé sorolható az állatok zaklatása, riogatása is. Nem egyszer előfordult, hogy a megriasztott csirkék egymás hegyén-hátán menekültek egy sarokba, ahol aztán összetaposva egymást a kis állatok jelentős része megfulladt. Csökken a súlygyarapodás, a tojás és a tejtermelés.
6. Egyes kisebb állatok, naposcsibék, galambok, újszülött nyulak elpusztításával ugyancsak tetemes kárt okozhatnak.
7. A patkányok sebet ejtenek a háziállatainkon, megrágják a malacok fülét, farkát stb.
8. Orvosi közlésekből ismerünk olyan eseteket, amikor az ágyban fekvő kisgyermeket marta meg a patkány.
Megjegyzem, hogy a helyzetet súlyosbítja a patkányok szinte hihetetlenül nagy szaporasága. A vemhesség ideje rövid, mindössze 23 nap, és egy-egy alkalommal a nőstény 7-8 újszülöttet hoz világra, és évente 3-6 alkalommal fial. Az újszülöttek csupaszok, és 12-14 nap múlva nyílik ki a szemük. Ha ebben az időszakban sikerül  az anyát elpusztítani, a kispatkányok is kimúlnak.
A patkány nem csak mostanság okoz súlyos gondot, de nagymérvű elterjedtségével, megdöbbentő mérvű kártételével, és az ellenük való lehetséges védekezéssel igen széleskörű irodalom foglalkozott már a XIX. század Európájában is. Elterjedésüket minden országban „sorscsapásnak” tekintették.
Jól példázza az elmondottakat, hogy egykori tudósítások az 1800-as években több, mint egymilliárdra tették Párizsban a patkányok számát. Franciaországban, Németországban és Dániában jutalmat fizettek az elpusztított patkányok farkának a beszolgáltatása után.
A PATKÁNYIRTÁS MÓDSZEREI
A múlt században kiterjedten alkalmazták azt a nem éppen humánus módszert, hogy oltatlan mész és maláta keverékét szórták a patkányok elé, mely elfogyasztása nagy szomjúsággal járt, a patkányok teleitták magukat vízzel, majd elpusztultak. A biológiai eszközök ( kutya, macska, vadászgörény ) alkalmazása sem hozott megfelelő eredményt, de egyéb méreganyagok ( tengerihagyma, natrium-fluoracetat stb. ) használata sem. A ma használatos kumarin-származékok jóízűek, humánosak és biztos hatásúak, és a mérgezett állatok vérfogyottságban néhány nap alatt elhullanak. Leggyakrabban alkalmazott rágcsálóirtószer a Racumin, mely szabadon vásárolható készítmény.
A RACUMIN HATÁSMECHANIZMUSA
A racumint, mely a zabpehely és a kukoricapehely mellett cukrot, tejport és ízesítő anyagokat is tartalmaz, a patkányok nagyon kedvelik, és minden más táplálékkal szemben előnyben részesítik. Hatóanyaga a kumatetralil, mely többszöri fogyasztásra ható véralvadásgátló, négy-ötszöri fogyasztása után a patkányok általában vérfogyottságban elpusztulnak. A patkányok igen kedvelik, és egyszeri felvétele után mindaddig visszajárnak a fogyasztására, amíg 3-5 nap után el nem hullanak.
A hatóanyag mérgező hatása azon alapszik, hogy kiszorítja a K-vitamint a patkány anyagcseréjéből, és ezáltal gátolja a máj protrombin és prokonvertin termelését. Ennek következtében folyamatosan romlik a vér alvadó készsége, az apró - olykor mikroszkópikus - vérfalsérülésen keresztül lassú belső elvérzés következik be. Megjegyzem, hogy nem csak a Racumin, de más véralvadásgátló hatóanyagokat tartalmazó patkányirtószerek ( Ratex, Protect stb. ) mérgező hatása is ezen az elven alapul.
A HÁZIÁLLATOK MÉRGEZÉSE
A háziállatok a méreganyag egyszeri felvétele esetén viszonylag nagyobb mennyiséget is elviselnek, sertésen, macskán és kutyán azonban, főként többszöri ismételt Racumin-felvétel során - elsősorban, ha a csalétket nem az előírásnak megfelelően helyezték el - előfordul a dikumarol mérgezés.
A mérgezés azonban bekövetkezhet akkor is, ha a kutya, macska vagy a sertés a lassan mozgó patkányt vagy egeret megfogja és megeszi. Például egy közepes súlyú sertés napi 5-6 mérgezett patkány elfogyasztásával 3-4 nap alatt annyi mérget vesz fel, hogy maga is elpusztulhat vérzéses diathesisben. A vemhes és szopós állatok különösen érzékenyek a méreganyaggal szemben.
MILYEN TÜNETEK MUTATKOZNAK?
A mérgezett állatokon nagyfokú vérszegénység látható, a bőr sápadt, a nyálkahártyák porcellán-fehérek. A különböző testnyílásokból ( orr, száj, hüvely, végbél ) és külső sérülésekből vér szivároghat.
Gyakori az orrvérzés, ínyvérzés. A mellüreg bevérzésére a nehezített, szivattyúzó légzés utal. Az agyban, agyburokban kialakuló vérzések görcsöket okozhatnak. Gyakori a véres vizeletürítés, az elégtelen májfunkció sárgasággal jár. A vemhes állatok elvetélhetnek, amit méhvérzés követ.
GYÓGYKEZELÉS
Ha a méreg felvételét kellő időben észleljük, a sertést, kutyát vagy macskát meghánytatjuk. Mindhárom állatfaj meghánytatható 1-2%-os rézszulfát szájon át történő adásával. A szert kanalanként adagoljuk a hányási reflex kiváltódásáig. Ha 1%-os oldatot használunk, a szükséges oldat mennyisége testsúly-kilogrammonként 2 milliliter.
Ugyancsak adunk orvosi szenet ( Carbovet pulvis ) a méreg megkötésére, majd az adszorbeálódott toxikus anyagot sós hashajtókkal ( magnézium-szulfát, nátrium-szulfát, Károly só) távolítsuk el.
Súlyosabb esetekben mielőbb igénybe kell venni az állatorvos segítségét, aki vérátömlesztést és K1-vitamin injekciót ( Konakion ), esetleg kalcium- és C-vitamin injekciót is ad.
MEGELŐZÉS
A patkányirtószert 10-15 dkg-os halmocskákban oly módon kell elhelyezni, hogy a hasznos háziállatok ne férjenek hozzá.
Vagy olyan etetőládába helyezzük, mely 50x40 cm alapterületű, 23 cm magas, és egymással szemben 6x6 cm-es nyílásai vannak.
A mérget 40 cm hosszú és 10 cm átmérőjű etetőcsőben helyezzük el.
Racumin-Pép néven a közelmúltban megjelent egy olyan készítmény, mely a patkányra hatásos, hasznos állatainkra azonban annyira kevésbé mérgező, hogy a 10 kg súlyú kutyát csak 1 kg, egy 50 kg-os sertésnek pedig 2,5 kg-ot kell elfogyasztani az elhulláshoz. 10 g-os zacskóban kerül forgalomba.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából 2004. márciusában a Kistermelők Lapjában.)

12 megjegyzés:

  1. A mi macskank pár napja halt meg Hazajött lefeküdt hatra. Elvonult már nem jött be a lakásba hanem a hatsó helyiségekbe ment és ott felfeküdt az asztalra Neha meg az asztal alá feküdt majd megint vissza. Már a lépcsön is alig tudodttf elmászni Csütörtök este még tudott jarni de márcsak kovalygott. majd feljött a lakásba Kiment a teraszra onnan lement a lilliomok közé- Oda még csak WC-re ment de onnan már nem akart visszajönni a házba be Felvettem behoztam. Amikor felemeltem keservesen nyávogott (de nem hagyhattam kint iylen állapotban) Behoztam de megint elvonult a hatso helyisegekbe Odament aludni hatra. pénteken már a lépcsön sem tudott feljönni sajnos akkor gondoltam hogy masnap délelöttf eltétlen kihívom az orvost de mire reggel szombaton bementem hozza már kivolt merevedve halott volt a cica. Nem tudom myilen mereg ölhette meg szegeny cicat. A patkányméregtöl nem tud járni az állat avgy valami idegméreg lehetett?! ROHADJON KI A MÁJA ANNAK AKI EZT CSINALTA VELE!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán hamarabb kellett volna orvos, nem végignézni a szenvedését.... de gondolom igy kényelmesebb volt. 😡😡

      Törlés
  2. Nekünk idén már 3 macskánkat mérgeztek meg. :( Gyanítjuk, hogy a szomszéd csinálja, de sajnos lehetetlen rábizonyítani.
    Az egyik cicát még időben elvittük az orvoshoz, amikor még alig voltak tünetei, csak annyi látszott rajta, hogy furcsa volt, bágyadtabb volt,ha felvettük, nem csinált semmit, csak visszament aludni. Nem ugrott a kajáért,pedig etetésnél mindig ő volt az első.Sajnos őt sem tudták már megmenteni. 1 hétig volt infúzión, mindent megtettek érte, de romlott az állapota. A méreg annyira tönkretette a veséit, hogy végül leálltak.El kellett engednünk :(

    VálaszTörlés
  3. A mai napon mérgezés miatt kellett meghalnia a 2 éves magyar vizslámnak, azért mert kutyának született és ugatott. Azért mert kutya volt. A szomszéd meg... nevesíthetetlen. Senki nem panaszkodott, senki nem utálta úgy az állatot mint a szomszéd. Korábban a másik szomszéd állatait is megmérgezte amit az akkori tulajdonosnak be is ismert. Most én és a kutyám következtem. Kibőgtem a szemem, mert értetlenül állok előtte. Meghalt. Felelősséget vállaltam érte, de ilyen szemét emberek elől nem tudtam megvédeni. Feltétel nélkül szerettem ahogy ő is engem. És most itt vagyok, nélküle. Feljelentést tettem, boncolást kértem, toxikológiai szakvéleményt kértem, kerül amibe kerül. Tudni akarom, hogy ha meg is halt, nem hagyom annyiban, tovább megyek, mert meg kell hogy kapja a méltó büntetését az aki ezt tette vele. Ennyivel tartom a kiskutyámnak, Isten nyugasztalja. :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom,hogy ilyen ember miatt kellett meghalnia a kutyádnak.Az elkövető pedig megkapja azt amit érdemel,hidd el!

      Törlés
  4. https://www.youtube.com/watch?v=wq-ObQQvTdw

    VálaszTörlés
  5. ilyen emberek is vannak!

    VálaszTörlés
  6. érdeklődnék milyen méreg vagy mérgek vannak 1-másfél óra elteltével elpusztítanak két kutyát Tünetek: remegés rángatózás, a nyála pókhálószerű?

    VálaszTörlés
  7. érdeklődnék milyen méreg vagy mérgek vannak 1-másfél óra elteltével elpusztítanak két kutyát Tünetek: remegés rángatózás, a nyála pókhálószerű?

    VálaszTörlés
  8. Ja az ilyen emberek pusztuljanak el!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szépen köszönöm a részletes leírást a Doktor Úrnak! Ma este a néhány hetes kb. 1,45 kg súlyú palota pincsi kutyusunk gyanúnk szerint a spájzban lerakott egérméregből evett. Azonnal meg akartuk hánytatni, de puszta kézzel nem jártunk sikerrel, mivel a kis méregzsák nagyon harapot. Sajnos állatorvost nem értünk el ilyen későn, így az Ön leírása szerint igyekeztünk a legpontosabban elkészíteni a réz-szulfát oldatot (1,5 százalékos lett) és abból óvatosságból kicsit kisebb mennyiségű adagot adtunk neki. Kis idő múlva hányt is a kutyus, a hányásból ítélve egészen kis mennyiséget ehetett a méregből. Nagyon reménykedünk, hogy így nem lesz baj vele, míg reggel állatorvoshoz nem visszük. Köszönöm még egyszer!!!

    VálaszTörlés
  10. Nekünk meghalt a macskának patkányméregben már N volt idő

    VálaszTörlés