2011. július 23., szombat

Izrael II/5

1988-BAN A SZENTFÖLDÖN JÁRTUNK - BARANGOLÁS IZRAELBEN, A NÁZÁRETI JÉZUS NYOMDOKAIN
Jeruzsálem
Piacok




A zsidó piac csodálatos! Nemcsak azért, mert minden tiszta, higiénikus, de valamennyi déligyümölcs és főzelékféle óriási mennyiségben és kitűnő minőségben kínálja magát.





Mindenre ráírják az árát, a kiszolgálás pontos és előzékeny. Bár például itt, a banán hazájában kétszer annyiba kerül ez a gyümölcs, mint nálunk odahaza - csak a nyálunk csoroghatott a sok szép termény láttán...





Valaki találóan azt mondta, hogy számunkra itt gasztronómiai diktatúra van. Az étkezés a vallásnak alárendelt. Hogy miért? Disznóhúst nem szabad fogyasztani, sertést nem tartanak. Rengeteg sok a csirke, a liba és a bárány. Az állatokat sakterok vágják (kizárólag így lehet kóser), és bizony ez is meg a rabbinátus 10 százalékos adója is terheli a hús árát.





Ha a damaszkuszi kapun át lépünk be a városba, hamarosan a birkapiacra érünk. Az arab negyed legjellegzetesebb helye, igazi arab világ ez. Hosszasan elbámultuk a különféle viseletben összegyűlt arab atyafiak alkudozási szokásait, ruházatukat, aktív vásári temperamentumukat.





Amíg élvezik a piac forgatagát, talán felvetődik a gondolat, hogy ugyan miként is lehetséges, hogy ebben a köves, sivatagos, terméketlen földű országban ily nagyszerű mezőgazdasági termékeket tudnak produkálni. Amikor az első telepesek Izrael földjére érkeztek, többnyire szegény, terméketlen, mocsaras vidéken tudtak letelepedni. A mezőgazdasági termelés olyan alacsony színvonalú volt, hogy alig tudta ellátni az akkor fél milliónyi lakost. A valamikor gazdag vidék azért vált sivárrá, mert az erdőket kivágták, vízhiány és kietlenség keletkezett.





Mindenekelőtt az egészségtelen, nagy mocsarakat kellett lecsapolni, a homokot termővé tenni és vizet kellett biztosítani. Előbb csak igénytelen olajfa-ligetek voltak errefelé, és a képet csak itt-ott bontotta meg egy-két narancs- vagy citromültetvény. Sok év szorgos munkája kellett, amíg meghonosodott itt a barack, alma, cseresznye, eper, szőlő, dió, és létrejöttek a nagy narancs-, citrom-, banán-, grapefruit- és avokadóerdők, -ültetvények.





Az országra általában évente mindössze 20 mm csapadék hull. Elsőrendű feladat volt a vízellátás és az öntözés biztosítása. Bármerre járunk az országban, mindenfelé vízvezeték-csövek futnak szerteszét a határban, a földeken, a sivatagban és a kietlen pusztákon is. Kitűnően kiépítették a komputer vezérlésű öntözőhálózatot. A csatornarendszert a Jordán folyó és néhány forrás táplálja, egy másik rendszer pedig Tel Aviv szennyvizét juttatja el a Negev sivatag nyugati részébe.





A legújabb ásatások tárták fel a jeruzsálemi fürdőt, mely egy részében a birkapiacon vásárolt gödölyéket is megfürdették, mielőtt az áldozati templomba kerültek volna.





Péntek este van: beállt az ünnep! A Sonesta hotel igazgatója koktélpartira invitál. Ide át kell öltözni! Erről jut eszembe, hogy bármennyire is nagy meleg volt, a rövidnadrág a bőröndben maradt. Izraelben nem viselik. Húst és tejterméket egyszerre fogyasztani tilos. Nem egyszer nekünk is választani kellett: vagy-vagy. Így szolgálnak ki a vendéglőben. A kétféle étel fogyasztása közötti várakozási idő 6 óra.





Készül az ünnepi koktél. Egészségünkre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése