2011. július 24., vasárnap

Izrael II/6

1988-BAN A SZENTFÖLDÖN JÁRTUNK - BARANGOLÁS IZRAELBEN, A NÁZÁRETI JÉZUS NYOMDOKAIN
Jeruzsálem
A Szikla-mecset




A Moria-hegyen vagyunk, melyet az iszlám szent területének tekint. Ezen a helyen, egy hegyen kellett volna Ábrahámnak feláldoznia egyetlen későn született fiát, Izsákot. Salamon itt építette fel az első zsidó templomot. Az idők folyamán 3 templom is állt itt (a salamoni, a zorobábeli és a Nagy Heródes-i). Salamon királyét a babiloni Nabukodonozor lerombolta. A babiloni fogságból visszatért zsidók ismét építettek egy szép templomot, de azt meg Titus római légiói pusztították el. A mohamedánok által épített aranyos Szikla-templom egyesek szerint ékessége, mások szerint csúfsága a városnak. Mekka és Medina után a harmadik szent helye a mohamedánoknak.





A nyolcsarkú épületet 687-691-ben építette Abd el-Malik Omajida kalifa arra a sziklára, ahonnan a legenda szerint Mohamed egy éjszakára fellovagolt az égbe. A templom közepén áll a nevezetes szikla. A szent épület belsejébe cipővel már nem léphettünk be. Csodálatos mestermunka! 1956 és 64 között teljesen rendbe hozták. Aranyfényben csillogó kupolájával az egész városból kimagaslik: a város szimbóluma.





A mecset belső tere talán még szebb a külsejénél. Szinte leírhatatlanul bámulatos. A kupolát tartó márványoszlopok valamint az oszlopokat összetartó, összekötő boltívek szépsége, nagyszerűsége lenyűgöző. Az említett szent szikla "a föld alapköve, a világ közepe, a föld köldöke". A jeruzsálemi zsidó templom fennállása idején ez lehetett a szentély előtti áldozati oltár.





E kimondhatatlan értékű szőnyegeket Szaúd-Arábia uralkodója adományozta a templomnak. A díszes fakorláttal körülvett szent szikla mellett álló szekrényben őrzik Mohamed szakállának néhány szálát. A mohamedánok óriási becsben tartják. Még 1320-ból száramazik a tér szökőkútja, ahol az imára gyűlő "igazhitűek" a templombalépés előtt végzik rituális tisztálkodásukat. 1869-ben, amikor Ferenc József császár a Szentföldre jött, a Szikla-templomhoz is fellovagolt, kíváncsi volt a meseszép mecsetre, melyben egy gazdagon és tarkán öltözött fődervis vezette körül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése