2011. július 31., vasárnap

Izrael IV/1a

1988-BAN A SZENTFÖLDÖN JÁRTUNK - BARANGOLÁS IZRAELBEN, A NÁZÁRETI JÉZUS NYOMDOKAIN
A Ginosar kibuc...




A Ginosar kibuc szállodájában töltjük az éjszakát. A zsidó termelőszövetkezet szállodaépületei minden kényelemmel berendezve gyönyörű parkban vannak. 
- Az országban 365 kibuc van, de mielőtt a szövetkezetekről többet beszélnénk, előbb hallgassuk meg a mi kibucunk történetét! A vetítettképes előadásra vacsora után kerül sor - mondja vezetőnk.





- Ki eszik húsos és ki tejes vacsorát? - halljuk a szokásos kérdést. A két étterem teljesen külön van. Mi ismét a tejes mellett döntöttünk. Egy hosszú asztalon vagy 30-40 húsmentes étel, tejtermék, kalács, sütemény, torta: a legkülönfélébb íncsiklandozó étkek kitéve, melyből mindenki annyiszor és annyit vett, amennyi csak jólesett!





Amíg az ékeszerdobozhoz illő gazdaságban körülnézünk, hallgassuk meg a kibuc történetét! Az első telepesek 1937-ben jöttek ide, és egy éjszaka összevertek néhány barakkot, ahol megalhattak. Akkortájt utak nem futottak erre, a talaj terméketlen volt, a környéket a sokorpiók, sakálok, hiénák és ragadozó madarak bitorolták. Hal azonban bőven akadt a tó vizében - volt mit enni...





Rettenetesen nehéz volt a kezdet, és a 30 család a semmiből indította meg az építkezést, a földek termővé tételét. Ám közben némi pénz is kellett, hisz nem a tőkések jöttek ide kibucot létrehozni. A bevándorló munkások egyik fele a kibucot építette, a másik fele pedig, hogy a közösség számára némi pénzt szerezzen, az állami útépítéshez szegődött el.





Megforgatták a földet és termővé tették, kiépítették a vízvezeték-rendszert, minden tag számára szép házat húztak fel, gépeket, állatokat szereztek be, és mára 500 hektárt tettek termővé, melyen igen intenzív módszerrel gazdálkodnak.





A kibucban 700 lakó van, melyek közül 360 a dolgozó tag. A mezőgazdasági tevékenység mellett orvosi műszergyárat és szállodát építettek, hogy teljes biztonságban legyenek. "Több lábon kell állni, hogy talpon maradjunk" - mondják.





Főként primőr zöldséget, banánt, narancsot, avokádót, grapefruitot, búzát, kukoricát, gyapotot és takarmányt termelnek. 500 tehenük, 50 ezer broiler csirkéjük van, most kezdtek struccot tenyészteni. Minden munkát a legmodernebb gépekkel végeznek.





A tehenészetben komputer jelzi egy-egy tehén lefejt tejének mennyiségét, zsírtartalmát, és mindjárt mutatja az állatnak mennyi abrak jár. A teljesen gépesített fejőház teheneit látjuk. Teljesen modern a vízvezeték-rendszer is (mely errefelé a mezőgazdasági termelés alappillére): csepegtetős, komputerrel irányított öntözőrendszerük van. Amíg a gazdaságban és a környező vidéken sétálgatunk, vezetőnk megválaszolja a kérdést:
- Mi is az a kibuc?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése