2011. július 30., szombat

Izrael III/5

1988-BAN A SZENTFÖLDÖN JÁRTUNK - BARANGOLÁS IZRAELBEN, A NÁZÁRETI JÉZUS NYOMDOKAIN
A hárfa-alakú Genezáret-tó




Egy gyönyörű tó partjára értünk! Ez a Genezáret tava vagy Galileai-tenger. Mindössze 21 km hosszú és feleannyi szélességű, mélysége 50 méter. A víz olyan tiszta, hogy egészen sokáig le lehet látni. Most milyen szép, csendes... Pedig - mondják - néha hirtelen óriási vihar kerekedik ezen a vidéken, s olyankor a tomboló hullámok embermagasságúra szöknek. 
Jézus idejében fontos közlekedési központja volt Galileának. Csónakon keltek át az utasok egyik partról a másikra. A környezet termékeny földje (annak idején) jelentős népességet vonzott a környékről. Ez magyarázza, hogy Jézus idejében 9 nagyváros helyezkedett el a tó partján, melyek egyikének sem volt kevesebb lakója 15 ezernél. Sokat prédikált erre Jézus és számos csodát tett.





Hajókirándulást teszünk a nyugodt tó kék tükrén egyik partról a másikra. Élvezzük a lenyűgöző tájat. A tó felett kellemes szellő cirógatja az arcunkat. A Genezáret név a hárfa-alakú héber szóból származik, amely a tó formájára utal.





Körbehajózzuk a part mentén a tavat, ahol előtűnnek az itt létesült gazdag, virágzó gazdaságok, kibucok. Tibériás kikötőjéből indultunk. Tudni kell, hogy a nagy tó - ugyanúgy, mint Jézus idejében is volt, ma is - a halászok paradicsoma. Az ideépült kibucok számára nemcsak a hal- de a vízellátást is biztosítja. A városban pedig már a rómaiak is számos nyilvános fürdőt létesítettek a melegvizű források felett, gyógyító erejükről voltak híresek. A város a nevét Tibérius császártól, az ő tiszteletére kapta. A rómaiak elleni lázadás során a város harc nélkül feladta magát, ezért a rómaiak nem rombolták le. A XII. században mégis kihalt, lakatlanná lett a gyönyörű település, mert a keresztesek és a mohamedánok olyan súlyos és véres harcokat vívtak itt, mely Tibériás teljes pusztulásával járt. 400 évvel később azonban újjáépítették és zsidó lakossággal népesült be, majd a zsidók vallásos és szellemi központjává vált.





A hajó kormányosa szívesen állt velem egy fényképre...





Nem messze egy hajdanvolt nagyváros romjaihoz érünk, a Bibliából oly jól ismert Kapernaumba. A Genezáret-tó partján, 4 km-re feküdt a Jordán torkolatától. Jézus idejében a legnagyobb és leggazdagabb város volt errefelé: vámhivatal működött és római főhivatali székhelynek minősült. Jézus sok nagy csodát vitt véghez. Kapernaumot úgy ismerték mint a Szabadító városát. Meggyógyított számos embert, beleértve egy római százados szolgáját, Péter anyósát, a gutaütöttet, akinek ágyát a tetőn át engedték le, valamint a sorvadt kezű embert. Itt űzött ki Jézus sok gonosz szellemet, támasztotta fel a halálból Jairus leányát, és mondta el az élet kenyeréről szóló beszédet a kapernaumi zsinagógában. Itt mondta Péternek, hogy fogjon egy halat a Galileai-tengerből, nyissa ki a száját, és talál benne egy pénzérmét, amivel adót fizethet. A szépirodalomban a csodák helyének egyik közkedvelt szimbóluma.





A Tábor hegye Galilea 600 méter magas festői magaslata. A régi időkben nagyon fontos erődítmény volt itt. A keresztény hagyomány évszázadokon át a Tábor-hegy csúcsát tartotta Jézus Krisztus megdicsőülése helyének, az újabb kutatások ezt inkább az északra fekvő Hermon térséghez kötik. A Tábor-hegy a győzelem jelképévé vált, és amikor az izraeli hadsereg 1948. május 15-én visszafoglalta, nagy örömujjongás tört ki egész Izraelben!





A Szél kapuja a hegy ormán. Egy rész, ami megmaradt az erődből. Valamikor egy komoly erőd és kolostor is állt az 1200 méter hosszú és 400 méter széles fennsíkon. Mára ennyi maradt meg mindebből.





A híres Golan fennsíkra érkeztünk! Katonai körzet, határvidék, az utolsó háborúban nagyon súlyos harcok színtere. Lépten-nyomon katonákkal találkozunk. Egy puskalövésnyire a túlsó parton már Izraellel ellenséges vidék. Lent a völgyben ENSZ erők állomásoznak. Győzelmi emlékmű, lövészárkok, tankcsapdák és hatalmas radarállomás a dombon és megfigyelő állás. Ezeket nem volt szabad fotózni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése