2011. július 5., kedd

Tanzánia VI/6a

SZAFARITÚRA TANZÁNIÁBAN
 Bagamoyo: hagyd itt a szívedet...

Bagamoyo városa 75 kilométerre fekszik a fővárostól. Itt minden épület a történelemről mesél... - a véres, szomorú históriáról. Idehurcolták messzi földről a rabszolgákat és itt zsúfolták hajókba őket. A város magyar jelentése: "hagyd itt a szívedet..."





Felkerestük az Állatorvosi Hivatalt. Tekintettel az óriási értékű állatállományra, az állategészségügyi igazgatás igen fontos funkciót tölt be az államban. Rövid tájékoztatást kapunk az ország történetéről, a német majd az angol uralomról, az arabokkal való háborúskodásról, az önállóvá válás eseményeiről és főleg az innen induló rabszolgakaravánok sorsáról.





A Hadquater palotáját látjuk. Innen irányította valamikor a tartományt a német császár, utóbb az angol uralkodó által kinevezett kormányzó.





A kormányzó palotájával szemben német katonasírok. Az arabokkal vívott háborúskodások hősi halottai nyugszanak itt.





Íme a hely, ahol a német és angol uralom alatt is a kivégzéseket végrehajtották. Csak a közelmúltban dőlt le az ominózus akasztófa. A német időkben e helyütt történt a feketék nyilvános megfenyítése. Amikor a delikvensre rámérték a kiszabott 15-50 botütést, a palotán lengő német zászló felé kellett fordulni, és vigyázzállásban kiáltani: "Éljen a császár!" Ez mintegy köszönet is volt a megérdemelt botozásért. Megbotránkoztató, döbbenetes szokás!





A Misszió Templomában vagyunk. Néger vezetőnk (aki főiskolai tanár) az orgonán játszik. Ő kalauzol a rabszolgaszabadító misszió épületeiben, múzeumában, ahol megelevenednek a sokezer rabszolga rettenetes gyötrelmei. A Misszió Múzeumában elnézegetjük a sok-sok kézimunkát, amit a felszabadított, a misszió által drága pénzen visszavásárolt rabszolgák készítettek. Amint megvásárolták a személyt, azonnal szabadítólevelet adtak ezeknek a szerencsés négereknek, és már mint szabad emberek dolgozhattak itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése