2011. július 28., csütörtök

Izrael III/3

1988-BAN A SZENTFÖLDÖN JÁRTUNK - BARANGOLÁS IZRAELBEN, A NÁZÁRETI JÉZUS NYOMDOKAIN
Arad - Holt-tenger - Maszada




Arad városában egy gyógyszállóban nyertünk elhelyezést. Hogy kiket kúrálnak itt? Akik légúti betegségben szenvednek, mert ez a száraz magaslati levegő a légzőszervi bántalmak gyógyítására kitűnően alkalmas. Kietlen de számunkra szokatlanul csodálatos látványt nyújtó úton haladunk a Holt-tenger felé a legkevesebb 40 fokos száraz hőségben, bizony elég nagy magasságban, 500 méterrel a tenger szintje felett.





A távolban a régmúlt maradványait láthatjuk. Előtűnnek az akkori lakók esővíz-felfogó medencéi és barlangjaik. Valamikor egy római, majd bizánci erődöt építettek ki e helyen. Elképedve bámuljuk azokat a lakótelepeket, melyeket a régmúlt ősök e hatalmas, úttalan, kopár hegyek oldalába építettek.





Az út jobb oldalán egy hatalmas domb emelkedik, benne már messziről előtűnnek kisebb-nagyobb barlangok bejáratai. Megállunk, mert egy igen régi, a második templom idejéből való település maradványai ezek. Az esszénus vallási csoport tagjai létesítették az i.e. II. században. De kik is voltak az esszénusok?...





Vallási közösségük a Holt-tenger északnyugati partvidékén jött létre. Ahol most állunk, itt volt a közös ima, munka és étkezés helye. E körül laktak barlangokban és sátrakban, és bizony pontos előírás szerint éltek, aszketikus életmódot folytattak. Legfőbb tanításuk az volt, hogy a Messiás eljövetele a közeli időkben várható, melyre mindenkinek bűnbánattal kell készülnie. Egész tevékenységüket és életüket is ez határozta meg. Mivel nem értettek egyet, sőt szembeszálltak a templommal és annak papságával - elutasítván a templomi áldozatokat is - a zsidó vallás képviselői ellenségeknek tarották őket. Nagyon hasznos foglalatosságuk volt a szent iratok másolása, melyeket a rómaiak támadása során barlangokba rejtettek el. Beduin pásztorok találták meg a felbecsülhetetlen értékű ószövetségi tekercseket.





Nem sokat kellett utaznunk, míg elértük a Holt-tengert, mely mindössze 75 km hosszú és 16 km széles. Nekem a Balaton jutott az eszembe róla. Ez a föld legmélyebb pontja, mert 420 méterrel a tengerszint alatt van. És 33 százalékos a sótartalma! A környéken hatalmas gyógyszállók vannak, mert környékének kettős kedvező hatása van: egyrészt az ásványi sókban nagyon gazdag víz, másrészt a megszokottnál jóval szárazabb levegő. Oxigéntartalma az átlagnál 10 százalékkal kevesebb. E rekkenő hőségben nem kellett félni a napszúrástól, mert a nagyon magas légnyomás miatt ide alig jutnak el az ibolyántúli sugarak. Itt keresnek javulást a bőrbetegségben szenvedők, az allergiások, reumások és a vérkeringési zavarokban szenvedők.






Amikor beléptem a vízbe, az kellemesen hűsített, de egyszeriben valami különös nyomást éreztem. Valami láthatatlan erő fel akarta nyomni a lábamat, és (elárulom) nem kis erőfeszítésbe került, hogy sikerüljön állva maradnom! Az óriási sótartalom miatt a vízben nem lehet elmerülni vagy úszni sem. Egyszerűen rá kell feküdni a víz színére, melyben lehetetlen elsüllyedni. Holt tenger, és - mint a neve is mutatja - a vízben a magas sótartalom miatt nincsen élet, nincsen élőlény. A túlsó part pedig már Jordánia!





Már messziről előtűnik a Holt-tenger szintjétől számítva 470 méter magasra emelkedő régi erőd, melyen Heródes egy nagyszerű palotát építtetett. Az erődítés neve: Maszada. A Kígyó ösvény kanyarog felfelé a helyhez, mely egy órás kemény gyaloglást jelentett (volna) felfelé. Mi (ugyanis) a könnyebbik megoldást választottuk, és drótkötélpályán mentünk fel a várba. Még így is vagy 5 emeletnyit kutyagoltunk. 
Ha felmegyünk az erődbe, nemcsak egy katonai erősség tárul a szemünk elé, de egy nagyszerű, minden kényelemmel berendezett palota maradványai is. A vár hajdani figyelőállásából vagy kilátójából fenséges látvány tárul elénk a Holt-tengerre, a szemben levő túloldali partra, mely már Jordánia területe és a gátszerű töltésekre, melyek által elhatárolt medencékben párolják a sót.





A palota 3 emeletes volt, megvannak a védőfalak, az őrség pihenőhelye, őrállásai, öltözője és azok a szobák, melyeket a menekültek számára tartottak fenn. Ha jól körülnézünk, az egykori luxus maradványai még ma is nagyon jól érzékelhetők bizonyítva annak valamikor pompás jellegét. A luxus gőzfürdő római mintára épült.





A rómaiak elleni lázadás során csatákat vesztett zsidók mindenfelől idemenkültek, mert a háború végén már csak ez az egyetlen erőd tudta tartani magát. De hamarosan itt is megtörtént: megindult a végső leszámolás! A rómaiak valamennyi katonáit a vár köré vonta össze. Az ostromlók élén a X. légió állt, mely a zsidók ellen vívott háborúban, Jeruzsálem elfoglalásában is nagy hírnevet szerzett bátorságáról és kegyetlenségéről is. Mindössze 1000 zsidó harcos állta a 10 ezer római katona rohamát. Hat hónapig hősiesen és elszántan bírták is az ostromot, de közben a rómaiak hatalmas töltést hordtak össze a fal mellé és a védőfalat áttörték. Az élelem ugyan már fogytán volt, de a 12 víztárolóban még 3 esztendőre elegendő vizük volt. A fal áttörése után azonban fel kellett adni a harcot. A várvédő parancsnok egybehívta a harcosait és megkérdezte:
- Mit akartok? A rabszolgaságot, gyermekeitek elhurcolását, asszonyaitok megalázást vagy a halált?
Egyhangúan az utóbbit választották! Előbb minden használható holmit, fegyvert és élelmiszert elpusztítottak, majd a katonák saját társaikat, feleségeiket, gyermekeiket és bajtársaikat is ledöfték kardjukkal, majd az utolsó 10 harcos önmagával is végzett. Hírmondónak csak 2 asszony maradt 5 kisgyermekkel, akik elbújtak az önmészárlás elől, hogy szemtanúként elmondják a rettenetes történetet. 
A behatoló római katonák meghökkenve álltak a halálba menekültek tetemei körül! Ezúttal semmiféle örömrivalgás nem volt a győztes csapatban. Ekkor a felsorakozott, ledöbbent légió előtt Salva, a rómaiak vezérlő tábornoka csak annyit mondott:
- Kínos győzelmet arattunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése