2011. július 27., szerda

Izrael III/2

1988-BAN A SZENTFÖLDÖN JÁRTUNK - BARANGOLÁS IZRAELBEN, A NÁZÁRETI JÉZUS NYOMDOKAIN
Hebron, a szövetség helye



Alig 4 km-re Betlehemtől hatalmas kúpjával egy vulkánra emlékeztet a Heródium, amely tetején Nagy Heródes csodálatos fényűző palotája emelkedett. 200  valódi márványlépcső vezetett fel az épületbe.





Miután Ábrahám unokaöccsétől, Lóttól elvált, Mamréba ment. Mamré Hebrontól néhány kilométernyire levő tölgyes. Itt közölte egy angyal, hogy Sárának gyermeke lesz. Ábrahám oltárt épített ide, ahol Sodomáért és Gomoráért is imádkozott.
Hebron Palesztina egyik legrégibb városa. Ábrahám itt vásárolt magának és leszármazottainak sírkamrát. A zsidók szent helye. Itt választották királlyá Dávidot és itt uralkodott 7 esztendeig.
A képen az Ábrahám mecsetet látjuk, mely előbb bizánci templom, majd a keresztesek temploma volt, utóbb a mohamedánok mecsetté alakították át. Eredetileg itt Heródes pompás palotája állott. Ábrahám sírja nemcsak a zsidók, de a muszlimok számára is szent hely. Aranyozott zöld takaróval van befedve Ábrahám, Izsák és Jákob szarkofágja, a nőké, nevezetesen Sáráé, Rebekáé és Leáé pedig vörös szövettel. Izsák és Rebeka síremléke a mecset közepén látható. A szószék egy csodálatosan szép munka, mely cédrusfából készült.






És mivel foglalkoznak ezen a vidéken? Igen híres itt a fazekas mesterség. Évezredek óta készülnek a szebbnél szebb hasznos cseréptárgyak...





Ugyancsak nagyon régi mesterség az üvegfúvás. a hosszú üvegcsövet tűzbe teszik, és ügyes, gyors mozgatással, forgatással és fúvással különféle művészi és közhasznú üvegtárgyak készülnek.





Az ország nagyobb része köves, homokos, kietlen terület. Mióta az erdőket kivágták, csapadék alig van, és a vidék sivárrá vált. Azonban errefelé is az egész vidéket behálózzák a vízvezetékek biztosítva az élet alapvető szükségleteként szolgáló vízellátást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése