2012. július 7., szombat

India II/2

MIT LÁTTAM INDIÁBAN?
Most pedig menjünk be egy hindu templomba!




Mielőtt belépsz, borotválkozz meg...





... és vásárolj virágot vagy virágfüzért, hogy valamelyik istenszobor elé helyezve vagy nyakára akasztva meghallgassa a kérésedet.





Istennek tetsző cselekedet, ha festéket is beszerzel, és bekened az arcod. Némi aprópénzt is készíts, hiszen a papnak is illik adni valamit!





Odabent a brahman nagykanállal merít a szenteltvízből, melyből minden hívő egy kortynyit ihat, akik hosszú sorban várakoznak, hogy ezáltal megtisztuljanak vagy kérésük meghallgatásra találjon. Az imádkozók között sétálnak a szent tehenek és kissé borzadva látom, hogy itt vizelnek és trágyáznak a templomban az emberek mellett.





Van templom, ahol összegyűjtik e szent folyadékot, és a kezüket és arcukat is megmossák azzal a vallásos emberek mintegy letisztítva magukról az elkövetett bűnöket. Nem hinném, ha nem láttam volna a saját szememmel.





Buzgalommal őrködik egy pap a szent tűz mellett, melyen illatos szantálfát égetnek.





Nos, amit láttam, érdekes volt, mi több lenyűgöző, véleményem összességében azonban szavak nélkül is tükröződik az arckifejezésemen, amikor kilépek a templomból...





Egy hatalmas bálványkocsit láthatunk, amit ünnepnapokon a hívők ezrei húznak-tolnak a vallásos felvonulás útvonalán.





India lakosainak 83,5 %-a hindu, de 10,7 mohamedán. Egy hatalmas mohamedán mecsetet látunk. Bizony nem egyszer tört ki véres verekedés a mohamedánok és hinduk között. Előbbiek a sertés húsát nem fogyasztják el, utóbbiak a szent tehénét - ahogy kinek-kinek a vallása előírja.





E hatalmas állatszobrok nemcsak az indiai művészet nagyszerűségét tanúsítják, de a figyelmes szemlélőnek hitvilágukról is tájékoztatnak. Vallásos jelképek a szent állatok közül mind az elefánt, mind a Nandi bika.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése