2012. július 24., kedd

India VI/1

MIT LÁTTAM INDIÁBAN?
Agra




Agrában vagyunk, a Vörös Erődben. A félelmetes rozsdaszínű falakat a nagy Akbár emeltette, a csillogó fehér márványpalotákat pedig az utóda.




Az erődöt körülvevő fal hossza 2 és fél kilométer, a Dzsamna folyó partján félkör-ívben helyezkedik el. A folyó alkotja az egyik oldalát, amit 21 méter magas fal követ. Röpke 8 esztendő alatt felépítették az erődöt - egyszerű építészeti stílusban, de annál bonyolultabban díszítve.





A kapun bejutva gyönyörű márványpaloták, mecsetek tűnnek elő. A birodalom népei és az európai követek számára (akik felkeresték az uralkodót) építették a Kihallgatások Csarnokát. Alacsony de mégis óriási építmény ez, amit féldrágakő intarziákkal díszített, karcsú márványoszlopok tartanak.





Ebben a nagy csarnokban ült a császár, és igazságot szolgáltatott szegénynek és gazdagnak egyaránt. Az élete szent és megfellebbezhetetlen volt.





A tróntól lejjebb trónolt a Vazír (vezír, miniszterelnök) ezüstkorláttal övezett, alacsony emelvényen ülve fogadta a kérelmezőket, panaszosokat.





Előtte háromszor kellett meghajolni, de a nagymogulra senki sem mert még pillantást sem vetni. Egy szolgálattevő harsány hangon ismételgette, hogy a világ napja előtt állnak!





A korabeli francia követ leírta, hogy az uralkodó minden nap déltájt a trónon ül jobbján és balján néhány fiával, miközben az eunukok hessegették a legyeket és hatalmas legyezőkkel kavarták a forró levegőt.





Dzsehngir császár jobban szerette a bort, mint a hatalmat, így azt felesége, Nur Dzsehán gyakorolta helyette. Ő osztott igazságot is. Nagy akaratú asszony volt, aki az útjába állt, az egy aknán át a Dzsamna folyóban végezte be az életét.





Egyébként ő fedezte fel a rózsaolajat, amikor egyszer gondterhelten sétálgatott a tó partján a kertben, és látta, hogy a tóba hulló rózsalevél a nagy melegben olajos anyagot izzad ki. Újabb illatósítószer állt már ezután a palota szépei rendelkezésére.






Azt a helyet láthatjuk egy várfokon, ahol Sah Dzsehán heteket, hónapokat, éveket töltve üldögélt arccal az ide is jól látható Tadzs Mahal felé, mely szeretett hitvese végső lakhelye volt. Tudni kell, hogy fia, Aurangzeb letaszította atyját a trónról és fogságba vetette. Hét esztendős rabsága alatt csupán két vígasza volt: Dzsahanara leánya és a Tadzs Mahal.





Túránk utolsó állomása, Delhi felé haladva utunk elvisz a Vörös Erőd várfoka alatt, majd megállunk egy percre a Szent Nandi bika templománál. Hívők százezrei keresik fel a híres Sastemplomot. Legenda szól azokról a hősi szent sasokról, melyek Brahmát megsegítették bajában. Utódaik most is ott fészkelnek, és rendkívül nagy vallásos tiszteletnek örvendenek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése