2012. július 10., kedd

India III/2

MIT LÁTTAM INDIÁBAN?
Kajuraho




Most pedig ellátogatunk Kajurahóba, olyan helyre, aminő nincs még egy a világon! Ahol ma már csak 24 templom emlékezteti az utazót India 1000 év előtti fénykorára, a Csandela királyok egykori fővárosában.





A szextemplomokat fogjuk látni, melyek ősi szobrai, festményei olyan jeleneteket ábrázolnak, melyekhez képest a svéd szexfilmek is prűdnek tűnnek.





A templomok az istenek, Brahma, Visnu és Siva tiszteletére épültek ugyan, de ezen aranykor embereinek figyelme és igazi érdeklődése középpontjában a mindenapi élet állt.





S nem csupán vadászatokból, lakomákból, zenéből és táncból álló életet ábrázoltak, hanem az élet olyan területét is, amelyről a nyugatiak inkább csak suttogva vagy egyáltalán nem mertek beszélni.





Kőbe faragták a jóképű férfiakat és érzéki nőket, és halhatatlanná tették őket, hogy mindenki lássa azokat a testi szerelem legbensőségesebb és legváltozatosabb helyzetében is. Mindez együtt technikailag a hindu szobrászat csúcsa! Hajlékony, kígyózó emberi formák, élettől lüktető emberi és isteni alakok érett művészettel kőbe vésve.





A templom egyszerre volt az istenek szentélye, gyülekező csarnok, színházterem, helyi klub és hírközpont. Nyugat büszke katedrálisainak építői bízvást sárgulhatnak az irígységtől e rövid, mindössze 100 esztendős, óriási művészi teljesítmény láttán, mert bizony viszonylag ezen rövid idő alatt építettek fel 85 ilyen csodálatos templomot.





E gazdag civilizáció felett, melyben az ember hódolt az isteneknek, és az istenek áldásukkal halmozták el az embereket, uralkodtak 5 évszázadon át a Csandelák, mígnem a török Mahmud szent háborújával elsöpörte e nagyszerű jóléti államot azzal az indokkal, hogy meg kell dönteni a bálványimádást! Egyetlen megjegyzés: hogyan viseli el a mai indiai társadalom - melyben az indiai nő nem láthat meztelen férfit, és amelyben a csókot még a filmvásznon sem tűri el - a testi szerelem ilyen reális ábrázolását? Bizony a templomvárost csak nemrég nyitották meg a turisták előtt. Egy lapszerkesztő pedig, amikor elítélték, mert hiányos öltözetű hölgy fényképét közölte a lapjában, így kiáltott fel: "Uraim, legközelebb meg fogják bírságolni a Kajuraho szobrait is?"
Az 1000 éves múlt hitvilágának hús-vér szemléletét feladva utazzunk tovább Benaresbe, a hinduk szent városába...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése