2012. július 16., hétfő

India IV/2

MIT LÁTTAM INDIÁBAN?
 És milyen az indiai falu?





Több mint 400 millió ember a mezőgazdaságban dolgozik. A hatalmas ország területének 40 százalékát művelik.







Ennek a jó minőségű földekkel és kedvező éghajlati viszonyokkal rendelkező államnak elmaradott, fejletlen mezőgazdasága közismert.





Az, hogy a termés szinte csak az önellátáshoz elegendő, az évszázados elmaradott módszerekből adódik. A kútból kecsketömlőkkel merítik a vizet és ökrökkel húzatják.





Még a tevéket is befogják, az ekék fából készültek, bár a rosszul táplált ökrök aligha tudnák húzni a mélyebben szántó vetéseket.





A sertések nem hasonlítanak a mi hízóinkra, inkább vaddisznó jellegűek...







...de még a viszonylag jól táplált tehén sem ad napi 3 liternél több tejet.





Ami a földek trágyázását illeti, tehéntrágyát láthatunk mindenütt, de ezt nem a földek táplálására használják, hanem lepényeket készítenek belőle, amit a növények törzsén szárítanak, és a fában szegény országban tüzelésre használják.





Kosárban a fején viszi a leányzó a trágyalepényeket, majd felragasztja a falra vagy a fatörzsre, hogy megszáradva tüzelővé váljon. Szintén fejükön hordják a kútból a legfőbb értéket, a vizet.








Vezetőnk elmondja, hogy az indiai családokban a nemzedékek együtt élnek, a család együtt dolgozik a mezőn. Mindig a férjhez menő lány költözik a fiú szüleihez.





A menyek kötelesek az anyósnak engedelmeskedni, de nemcsak neki, hanem a sógornők siserehadának is. Az anyós ellenőrzi azt, hogy szűzen ment-e a meny a házasságba, mikor mehet pl. fodrászhoz, tőle kap vagy éppenséggel nem kap pénzt új ruhára és így tovább.





Egyszóval a meny az anyós totális felügyelete alatt áll - és ez nem kizárólag a falura vonatkozik. És még csak nem is szidhatják az anyósukat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése