2010. június 7., hétfő

Brazília I/2a.


CARTŐES POSTAIS BRAZÍLIÁBÓL (I/2a.)
Cukorsüveg





A messze több mint ötmillió lakosú világváros, Brazília "második" városa. Elsősorban nem is mint metropolisz, hanem mint táj rendkívüli. Fő szépségeit: az öblöt, a tengerpartot, a várost övező hegyeket nem emberkéz alkotta. Riót látva a halandó hajlamos elhinni a braziloknak, hogy Isten hat nap alatt megteremtette a világot, a hetediken pedig kizárólag Rióval foglalkozott...
A természet alkotása és az ember műve: a sziklás hegycsúcsok, a tenger kékje, a gyarmati idők házai és a felhőkarcolók csodálatos összhangban olvadnak össze.





A város éghajlata meleg és párás, az évi átlaghőmérséklet 23 fok. Nyáron 42-43 fokra is felmegy a hőmérő higanyszála, viszont a téli hónapokban is ritka az a nap, amikor nem lehet fürdeni a tengerben.





Drótkötélpályán lehet feljutni a Cukorsüvegre. Elnevezése onnan ered, hogy Anchieta barát 1565-ben Rió alapításáról beszámoló levelében, melyet a rendfőnöknek írt, tudósított egy nagyon magas, cukorsüveg alakú szikláról, mely uralta azt az erdős területet, ahol megalapították a települést. A 395 méter magas Cukorsüveg egészen 1931-ig, a Corcovadón álló Krisztus-szobor megépítéséig a város egyetlen kilátójául szolgált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése