2011. november 20., vasárnap

Chile I/3a

A DÉL-AMERIKAI REPÚBLICA DE CHILE
Chiloé sziget fővárosa: Castro




Máris Chiloé szigetének fővárosában vagyunk. A tengeröbölben a házak alacsonyak, többnyire földszintesek vagy egyemeletesek. 1960. május 31-én borzalmas erejű földrengés rázta meg Chilének ezt a részét.





Városok, falvak tűntek el, tavak és hegyek rendeződtek át. A tengeri rengés fészke éppen itt volt, Chiloé sziget körzetében.
 




Az egyik kisebb sziget a lakóival együtt egyszerűen eltűnt az óceánban. Ugyanakkor nem messze ide két újabb tó is keletkezett. Ezt követően sok ház fából épült. A szárazföldi rengéssel egyidejűleg tengerrengés is fellépett, amely még a Hawaii-szigeteken és Japán partjain is óriási károkat okozott.




A bajt tetézte, hogy több vulkán is működésbe lépett, és hamuesővel borított be egy hatalmas, mintegy 100 négyzetkilométernyi területet. A későbbi hivatalos jelentések 10 ezer halottról és mintegy 500 millió (akkori értékű) dollárnyi anyagi kárról számoltak be.





Lemegyünk a tengeri kikötőbe, mely bűzlött a sok-sok zsáktól, melyekben birka- és lámagyapjút rakodtak ki. Furcsállottuk, hogy nem nagyon kínálgatták az árut! Ha egy zsák kiszakadt, a tartalmával együtt félredobták növelve az orrfacsaró szeméthalmot.





A szortírozott árut lovaskocsi vitte tovább rendeltetési helyére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése