2011. november 8., kedd

Portugália IV/1

BARANGOLÁSOK PORTUGÁLIÁBAN
Jöjjenek el velem Alcobaca városába...




...ebbe a gyümölcsösökkel és szőlőskertekkel övezett, kis mezőgazdasági városkába, mely fő jellegzetessége az Apátság épületegyüttese.





A kolostor Portugália egyik legszebb és legmeghittebb kolostoregyüttese. A gyönyörű, gótikus épület egy orchideákkal övezett úton hirtelen magasodik elénk.





A cisztercita rendi Santa Maria kolostort a szerzetesek 1178-ban vették birtokukba, de az építkezések még csaknem 50 esztendeig eltartottak. Ez volt az ország egyik leggazdagabb rendháza. A ciszterciták kezdték meg ennek a termékeny vidéknek a rendszeres művelését is. Később dúsgazdagok lettek, abbahagyták a munkát, és olyan fényűző életet éltek, hogy elűzték őket az egész országból.





Maga az épület sem tűnik éppen a puritanizmus fellegvárának! Hatalmas kék azulejos konyhája egy királyi udvartartás számára is megfelelt volna. Ma is előttem van a konyhában látott hatalmas medence nagyságú tartály, melybe a víz a mai napig a közeli folyóból idevezetett csövön folyik, majd alul megfelelő lefolyónyílása van, és így állandóan cserélődik! És mégis szinten marad. Ebben úszkáltak a barátok asztalára szánt halak. Annak idején ez egy nagyon korszerű megoldás volt.




Ugye emlékszünk még Pedro infáns és Ines kisasszony titkos szerelmi történetére? Nos, néhány évi házasság után meghalt a férfi felesége, Constanza, és akkor titokban feleségül vette Inest. Amikor a király és a spanyol párti főurak felfedezték a titkot, nagy botrány kerekedett, a király Coimbrában megölette Inest, apa és fia között háború tört ki, mely csak nehezen csitult el. Amikor pedig apja meghalt, Pedro trónra lépett, véres bosszút állt: minden ellenpárti nemest kivégeztettek, Inest viszont most már, mint királynét megillető pompával újra temettette az alcobacai templomban. Ines szarkofágját látjuk.





Szemben pedig I. Péter remek szoboralkotásokkal díszített síremlékét. A sírokat az elhunytak szobra, a szarkofágok oldalát pedig a domborművek ékesítik. És miért vannak egymással szemben? Azért, mert ha az utolsó ítélet napján feltámadnak, így először egymást pillanthatják meg. A szép szerelmi történetet több író papírra vetette, több költő megénekelte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése