2010. április 17., szombat

Dél-Afrika II/5. (Az utazó)

DÉL-AFRIKAI KÉPESLAPOK II/5.



Sokan ilyen bádogházakban laknak. És mi az a kis bódé az utcán? Nos, ez az utcai WC.

Folytatva a megkezdett történetünket az apartheidről: a diáklázadást követően általános kormányellenes zendülés történt. A megismételt sortüzeknek százak estek áldozatul és sokezren megsebesültek.




Vezetékes víz nincs. Az utcáról hordják a vizet.

De nézzük röviden, mi is az apartheid! Afrikánsz eredetű szó, mely elkülönítést jelent (a faji elkülönítés politikája). Az első apartheid törvény 1685-ben született, amikor a fehér faj tisztaságának megőrzésére megtiltották a fehérek és feketék közötti házasságot. Persze ekkorra már a félvérek egész generációja nőtt fel, hiszen elég sok idő eltelt a partraszállástól.





Így semmisítik meg a hulladékot, a szemetet.

De folytassuk a témát! 1949: törvényben tiltják meg a vegyesházasságot, 1950-ben kimondják, hogy fehérnek nyilvánított körzetekbe és városokba csak azok a feketék léphetnek be, akiknek ott van a munkahelyük. Fehér és fekete nem járhat egy iskolába, nem ülhet azonos autóbuszra vagy más közlekedési eszközre. És ezek csak a főbb rendelkezések voltak!




Az erkölcstelenségi törvény megtiltja fehérek és feketék között a szexuális kapcsolatot. E téren sok visszaélés történt. Volt aki feljelentette férfi haragosát azzal, hogy fekete nővel látta. Elég volt egy rendőr tanút szerezni, és a megvádolt emberre börtönbüntetést szabtak ki. A személyi igazolványban négy kategória volt: fehér, fekete, színes és ázsiai.

Ezt a dekoratív táncosnőt vajon melyik kategóriába sorolták?





És mikor szűnt meg ez a gyalázatos rendszer? 1990-ben, a 27 évig börtönben tartott fekete harcost, Mandelát szabadon engedték; 1991-ben megkezdődött az apartheid politikai felszámolása; 1994-ben pedig szabad választások eredményeképpen Mandelát - aki a szabadság és egyenlőség szimbólumává nőtt - elnökké választották.

A fekete negyedben tett látogatásom végén megpihenek egy sovetoi vendéglő teraszán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése