2010. április 18., vasárnap

Dél-Afrika II/6. (Az utazó)

DÉL-AFRIKAI KÉPESLAPOK II/6.
Egy nagyon veszélyes utazásra vállalkozunk, amikor átmegyünk a hegyes-völgyes Leshotói Királyságba. Az egysávú korszerűtlen úton néha annyira oldalra fordul a kocsink, hogy majdnem kizuhanunk belőle. Az út szélén pedig néhány centiméterre a meredély. Többórás idegtépő utazás után sikeresen elérünk a határra.

A határállomáson ez a magas drótkerítés választotta el a Dél-Afrikai Köztársaságtól. Leshoto területe 30355 négyzetkilométer, népessége 19000000 fő, akik zömmel keresztények. Életszínvonalukra jellemző, hogy a várható élettartam mindössze 55-58 év.

Ilyen házakban laknak. Az összes föld a király tulajdona. A megművelhető területeket a törzsfőnökök osztják ki a családoknak.

Az ország területének 2/3-át hegyek borítják. A legmagasabb csúcs 3 ezer méter. A füves szavanna, hegyi lejtők szarvasmarha-, juh- és kecsketenyésztésre alkalmasak. Legfontosabb terményük a kukorica, a cirok és a búza.

Sokan dolgoznak a Dél-Afrikai Köztársaságban, mely területe körbefogja az országot. Csak a népesség 62 százaléka tud írni és olvasni, de ma már a 7 osztályos általános iskola kötelező.

A leshotoi emberek valamennyien kabát helyett ilyen pokrócot vetnek a vállukra. A gyerekek is. Ez a nemzeti viselet. Egyetlen ásványi kincse volna, a gyémánt, mely jórészt a dél-afrikaiak kezén van, meg a kitermelés is költségigényes, miközben a világpiaci ára csökken. Marad a kőkunyhó, a vállra vetett pokróc és a hihetetlen mértékű szegénység, igénytelenség.

Üdítőként néhány bélyeg Dél-Afrikából!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése