2010. december 20., hétfő

Argentína I/3

GAUCSÓKKAL IS TALÁLKOZTAM A VÉGELÁTHATATLAN ARGENTÍN PAMPÁKON
Indiánok




Mindenfelé indiánok árusítják jellegzetesen szép termékeiket, kézimunkáikat, emléktárgyaikat. Argentína a legfehérebb országa egész Közép- és Dél-Amerikának. A lakosság nagy része európai. Az őslakó indiánokat kiirtották a farmerek, akik riválisokat láttak bennük. A múlt század végén valóságos hajtóvadászatot rendeztek ellenük, vagy tömegesen mérgezték meg őket. A guarani törzsbeliek északon, az Andok magasföldjein, a patagónok pedig délen, a Tűzföldön élik szegény, nyomorúságos életüket. Számukat ez idő szerint 68 ezerre teszik, a meszticek számát pedig félmillió körülire becsülik.





Mit kell tudni az indiánokról? Annakidején a spanyol hódítóknak csakhamar rá kellett jönni arra, hogy Amerika jó részén nincs is arany. Az indiánoktól rabolt arany és ezüst hamar elfogyott, neki kellett látni a napi rendes munkának. De a spanyol lovagok nem azért kockáztatták az életüket, hogy az Újvilágban parasztokká vagy bányászokká degradálódjanak. Az őslakó indiánokat fogták kegyetlen rabszolgamunkára. Az indiánok azonban nem bírták a kemény feladatot, a kínzásokat. Ezrével pusztultak el, így a rabszolgaság a spanyol gyarmatokon megbukott.





Casas püspök közbenjárására már 1542-ben meghozták az új törvényt a rabszolgaság megszüntetéséről. Eltörölték az intézményt és helyette az encomienda rendszert vezették be, amely megengedte a nagybirtokosoknak, hogy az indiánokat peonokként dolgoztassák a földjeiken. Ennek lényege, hogy a birtokos a földdel együtt indiánt is kapott. Az indiánoknak használatra némi földdarabot juttatott, amiért köteles volt a földesúr földjén ellenszolgáltatás nélkül bizonyos számú napot dolgozni. Összegezve ez a rendszer nem sokban különbözött a rabszolgaságtól. Hát idejutottak a valamikor büszke, szabad indiánok utódai.





A szállodánkban teltház van. Óriási az idegenforgalom. A világ minden tájáról jönnek kíváncsi látogatók, turisták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése