2010. december 2., csütörtök

Nepál I/3a

NEPÁL: KIRÁLYSÁG A FELLEGEK KÖZÖTT; AHOL EGY ASSZONYNAK AKÁR HÁROM FÉRJE IS LEHET
A Durbar tér




Felmentem a sztúpa tetejére, és elém tárult a város. Mindenütt lobogtak, lengedeztek az imazászlók, melyek hitük szerint közvetítik az égbe a hívők fohászait, kívánságait. Rekkenő a hőség, idefent azonban a lobogókat lengető szellő kellemesen hűsítve cirógatja az arcomat. Itt fent elviselhető a meleg és gyönyörködtet a látvány, de bevallom, hogy a szent vásznak feladatának teljesítésében még ezen a különös helyen sem nagyon hiszek...





Sokan azt tartják, hogy Katmandu olyan, mint egy szép ékszerdoboz! És valóban az is. Egymást sorjázzák a mutatósnál mutatósabb impozáns templomok, szentélyek. A patani Durbar téren lenyűgöző a nagyszerű látvány. A tér kicsi, de tele van a XII-XVIII. század nepáli építőművészetének ragyogó alkotásaival. Valószínűleg nehéz lenne még egy olyan teret találni Ázsiában, ahol ilyen kis területen ennyi műalkotást halmoztak volna fel.





Tíz-egynéhány szépen faragott kápona tölti be a teret. Mindegyik a hindu panteon különböző istenségeinek, Hanumánnak, Kálinak, Visnunak, Sívána szentelve. Az istenségek szobrait kőből faragták ki, majd bronzba öntötték. A bronz azóta már aranyfényűre kopott a sok millió hívő kezétől, akik megérintették, megsimogatták a századok folyamán.





Gondolná-e, tisztelt Olvasóm, hogy - amint mondják - ezt a csodálatos, sajátos stílusú hindu templomot egyetlen kőből faragták ki? A Durbar téren álló krisna-templomot Malla király építtette még a XVII. században. Az impozáns díszdobozhoz hasonló szentélyben a rajta levő frízek a Ramajana eposz történeteit jelenítik meg. E templomnál minden évben egyszer éjszakai szertartással ünneplik meg Krisna születését. A szerelem e romantikus istenéért állítólag minden árja pásztorleány bolondult a régi Indiában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése