2010. december 12., vasárnap

Nepál III/1

NEPÁL: KIRÁLYSÁG A FELLEGEK KÖZÖTT; AHOL EGY ASSZONYNAK AKÁR HÁROM FÉRJE IS LEHET
A királyi palota



Dollárért kellett jegyet vennünk, hogy bemehessünk a régi királyi palotába. Bizony ebben az épületben az évszázadok során számos véres esemény, ármánykodás, orvgyilkosság, véres leszámolás történt. Érdeklődve hallgatjuk a hátborzongató történeteket, de ezekkel nem terhelem tisztelt Olvasóimat. Elmondom azonban, hogy a palota egyik szobáját máig is fenntartják a régi király számára. Ide senki nem léphet be, minden változatlan, az ablaka viszont állandóan nyitva van. És miért? Azért, hogy a király szellemének szabad járást biztosítson ahhoz, hogy ide bármikor visszatérhessen.





1940-ig a palota udvarán sajátos viadalokat is rendeztek a bhakunak nevezett táncosok és a felingerelt bivalyok között. Az állatokat alkohollal leitatták és késekkel szurkálták. A táncoló "démonok" késeikkel egyre több sebet ejtettek a dühösen támadó bivalyokon, és amikor az állatok végre holtan estek össze, rájuk vetették magukat és kiitták a vérüket. Ekkor a bivalyok lelke bátorsága és ereje a bhakuba szállt át - hitük szerint.





Összeállt a magyar csapat egy fénykép erejéig, a kaput védő oroszlánok védelme alá helyezve magunkat...





És íme a már modernebb, új királyi palota. Nepál kétkamarás törvényhozású, többpárt-rendszerű, alkotmányos monarchiával élén a királlyal. 35 ezer fős hadserege is van. A GDP 950 USA dollár, a várható élettartam pedig ezúttal a férfiak javára 54, a nőknél pedig 53 év. Nem sok ország van, ahol a férfiak a "túlélők".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése