2010. december 11., szombat

Nepál II/3b

NEPÁL: KIRÁLYSÁG A FELLEGEK KÖZÖTT; AHOL EGY ASSZONYNAK AKÁR HÁROM FÉRJE IS LEHET
Egy halottégető szertartás




Közvetlenül a hamvasztó ghatok mellett több épület is látható, ezekben pedig kisebb fülkék sorjázzák egymást. Mindegyikben egyszerű faágy van. Idehordják azokat a betegeket, akiknek nincsen reményük a gyógyulásra. Itt várják a halált. Mert aki itt tud meghalni, ezzel óriási kegyet nyer az égiektől.





A holttetem elhamvasztása a hindu temetés egyetlen formája, mert a hinduk hite szerint a lélek az égő máglya füstjével emelkedik fel az égbe. A testnek tökéletesen el kell égnie, hogy azután a lélek újra testet ölthessen, hiszen csak akkor születhet újjá, ha az előző test elhamvadt.





Megvárunk egy szertartást. Persze itt minden mozzanatot nem illik fotózni. Nem is engedik. A holttestet fehér lepellel letakarva hozzák az égető helyre, ahol már elkészült az égető máglya. A fahasábokat olvasztott vajjal, majd - gondolom - illatszerekkel bőségesen meglocsolják, aztán meggyújtják. A fehér ruhában levő hozzátartozók a rakást körülveszik és beszélgetnek. A tűzben ropogó fahasábok hangja, az égő test, a felszálló füst óriási hatást gyakorol rám, aki nem hiszek a reinkarnációban. Nyomasztó érzés tör rám. Kicsit több mint egy óra múlva véget ér a szertartás, majd a parázs hangja is elhal. A halotthamvasztó felületén megmaradt hamut, üszkös fahasábokat, félig égett csontokat bekotorják a folyóba, majd elszélednek a hozzátartozók.





Vezetőnk elmondja, hogy a tűz tisztító jellegű, a test az égetés után átalakul, a lélek elszáll és tovább él: reinkarnálódik. 84 reinkarnáció van. Legmagasabb az ember. Az állatok alacsonyabbak, legalacsonyabb pedig a kígyó.
A halottégetés elég költséges dolog! A kb. 20 kg fa, az olajok, a kisegítő személyzet stb. összköltsége akár 100 dollárt is kitehet. Egy közepes fizetésű tisztviselő ennyit keres egy hónapban.





Mindenkinek van karmája attól függően, hogy hogyan élt. Aki bűnös, rossz életet, rossz a karmája! A kiszakadás a cél, és ezzel elérni a Nirvánát. Hát ezért nem szomorkodtak a halott hozzátartozói. Mindettől függetlenül én iszonyú nyomott hangulatban hagytam el a halottégető helyet és a szent folyót, mely annyi mindent sodort magával...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése